Kan ik goed draadjesvlees maken van schenkel met been?
heb nog schenkel met been in de vriezer. nu vroeg ik me af of ik deze kan gebruiken voor draadjesvlees ipv riblap? En zo ja of ik het been er dan aan moet laten zitten of er af moet halen. En kan ik dan na gebruik het been nog gebruiken voor soep of moet ik die weggooien?
Je braad het aan in boter wat bruin is en niet meer schuimt (aan beide zijden bruin dichtgeschroeid), dan voeg je een half kopje water toe en een laurierblad. Laat het 5 kwartier of iets meer sudderen op laag vuur en keer de lappen af en toe. (Soms wordt ook een scheut bier toegevoegd, maar dat vind ik niet lekker.)
Je kunt de schijven eerst kruiden met peper/zout en dan bepoederen met bloem als je een ietwat dikkere saus wilt hebben, om ze zo aan te braden. Je kunt ze ook kruiden en met wat olijfolie aanbraden en er meteen ook uistukjes bij meebakken.
Zet het vuur laag en voeg er tomatenpuree en runderbouillon aan toe. Een lepel worcestershiresauce is er ook lekker bij.
Zo laat je het een uur of 4, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees en de dikte, gaar stoven. Heb je dunnere schijven van ca. 175 gr. zijn ze in ca. 1½ tot 2 uur gaar. Ruim een kwartier voor het einde van de stooftijd, doe je er soepgroenten bij of een winterwortel in blokjes en blokjes knolselderij. Laat zonder deksel iets inkoken en doe er op het eind een fles bier bij (geen pils maar een Bokbier of Trappist, bier met smaak dus). Laat nog even stoven en breng op smaak met zout en gemalen peper.
Haal het vlees er even uit en pureer de groenten met de staafmixer. Zeef de saus evtl. en doe het vlees er weer in. Laat even doorwarmen en serveer.
Je kunt uiteraard, ipv bier, ook een glas port en een glas goede Madeira of alleen rode wijn erbij doen, geeft ook een heerlijke smaak en geur.
Je kunt de braadpan ook in de oven op 170 graden C. of iets lager, zetten en er verder geen omkijken meer naar hebben. Na enkele uren zal het vlees zo ook gaar zijn. Aleen af en toe even checken of er nog wat vocht bij moet. Het bot haal je eruit en kan je weggooien. Het heeft zijn werk gedaan en er zal geen smaak meer aanzitten. Het merg kan je door de saus roeren en ook weer smaak laten afgeven aan de saus.
Heb al vele jaren rund'draadjes'vlees gestoofd met goed resultaat, variatie in kruiden dus smaak. Kun je vertellen hoe de smaak verandert door Bokbier of Trappist er bij te doen? Je hebt het ook over wijn [gewone of Port] er door, ik dacht dat de wijn beter samen ging met kip? [Coq au vin?]
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.