Welk soort vlees is het belangrijkste om biologisch te kopen?
Ik ben zelf vegetariër, maar zal het komende jaar bij schoolactiviteiten vaak grotere hoeveelheden vlees in moeten kopen. Nu staat het budget niet toe dat ik alles biologisch koop, maar een deel kan wel.
Mijn vraag is nu: zijn er bepaalde soorten vlees die je biologisch móet kopen, en bepaalde soorten waarbij dat minder van belang is?
Ik heb bijvoorbeeld het idee dat bioindustrievarkens meer lijden dan andere dieren en zou dus varkensvlees eerder biologisch kopen.
Ik ben erg benieuwd of iemand hier meer van weet!
De kans dat er te veel resten van diergeneesmiddelen in biologische melk- en vleesproducten zitten, is klein. Biologische boeren gebruiken minder structureel diergeneesmiddelen en wachten langer dan 'gangbare' boeren voordat een dier dat geneesmiddelen heeft gehad, wordt gemolken of geslacht, zodat een groter deel van het geneesmiddel uit het dier zal zijn verdwenen.
Dieren uit de biologisch sector krijgen over het algemeen minder vaak antibiotica. De leefomstandigheden van het dier zijn erop gericht om de natuurlijke weerstand zoveel mogelijk te bevorderen.
In de biologische landbouw kunnen dieren zich meer natuurlijk gedragen. Dat levert minder stress op en een betere natuurlijke weerstand. De dieren worden minder snel ziek en herstellen eerder bij infecties. Als dieren trager groeien en langer leven, kunnen ze over bepaalde infecties heengroeien, zoals een infectie met salmonella. Daarmee is het risico op salmonellabesmetting bij consumenten ook kleiner.
Ik vroeg me alleen nog af bij welk dier/soort vlees het grootste verschil tussen goedkoop een biologisch zit. Lijdt een varken in de bioindustrie bijvoorbeeld meer dan een kip? Of kan je je daar niet over uitspreken?
Zelf was ik niet tot deze conclusies gekomen, dus heel erg bedankt!
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.