Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom komt er water vrij bij Turkse yoghurt als je die even laat staan?

Als ik Turkse yoghurt in een schaaltje doe en die niet gelijk opeet, dan komt er na een paar minuten water vrij. Hoe kan dat? Dat gebeurt toch ook niet bij gewone yoghurt?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het laagje water dat bovenop e yoghurt kan komen te liggen wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt, maar bijvoorbeeld ook bij (smeer)kaasproducten. Je kunt het vocht eraf scheppen/gieten of weer door de yoghurt roeren. Dit heeft absoluut geen gevolgen voor de smaak.

De tijd die nodig is voor het stremmen van de melk is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid en de activiteit van het stremsel, de melksamenstelling, enz. Nadat het netwerk van caseïnedeeltjes gevormd is, gaat het netwerk zich samentrekken, waardoor vocht uitgestoten wordt.
Dit heet synerese.
Het vocht met daarin opgeloste stoffen zoals lactose, zouten, serumeiwitten en weiproteose wordt wei genoemd.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

In gewone Yoghurt zit een emulgator (bijv. E471) die het water bindt, bij turkse yoghurt zit dit bestandsdeel er kennelijk niet in, en omdat Yoghurt vrij vet is stoot dat water af wat als laagje op je (turkse) yoghurt komt te liggen?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing