Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan je appels voor appeltaart voorbakken?

Ik heb steeds als ik appeltaart bak het probleem dat het deeg gaar is maar de vulling nog veeels te nat, dus vroeg ik me af.
Zou ik de vulling voor de appeltaart kunnen maken (dus de blokjes appel met kaneel, suiker, rozijnen en een beetje custard mengen) dan in een ovenschaal doen en die omwikkelen met folie zodat het niet bruint
en dan bijv 20 min op 160 graden in de oven doen dat het al een beetje droogt/voorbakt..
en dan afkoelen, dan in de taart vorm.. en dan de taart echt bakken?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Koken
10.9K
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Waarschijnlijk gebruik je te soppige appels zoals golden delicious, probeer het eens met hele stevige appels zoals goudreinetten of van die harde groene appels. De appels mogen best zuur zijn, dat is zelfs lekker in een appeltaart.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

In een appeltaart hoort de vulling juist nog iets nat en vochtig te zijn, dan wordt de taart steviger en valt hij niet snel uit elkaar. Wat je kunt doen om de bodem minder nat te krijgen door de vulling, is de bodem bedekken met paneermeel.
Je kunt de appels voorgaren op 160 graden, leg ze dan op bakpapier en dek ze af met een ovenschaal, de appels worden dan gaar gestoomd. Ze worden er niet droger van, maar dat is ook niet lekker, wil je ze wel droger krijgen, haal de laatste 10 minuten de schaal van de appels af.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
het hoeft natuurlijk niet door, maar ik had echt zeiknatte appeltaart dat het vocht er nog uit liep!. Maar over dat voorgaren, hoelang zou ik dat dan moeten doen ongeveer?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik denk 20 minuten, prik er zo nu en dan een keer in, dan voel je of de appel al zachter wordt.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Zou een ander type appels gebruiken ook kunnen helpen?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Zorg een voor stevige appelsoort. Jonagold, Elstar en goudrenet zijn geschikt hiervoor.
Wat ik meestal doe is de appels schillen en in stukjes snijden en dan uit laten lekken in een zeef boven een bak, ze verliezen dan wat vocht en als je ze daarna mengt met suiker en kaneel dan ontstaat er niet zo'n nat mengsel en zal je bodem ook beter garen (want die vangt niet al dat vocht op uit de appels). Het opgevangen vocht is overigens puur appelsap, erg lekker!

Je zou ook kunnen proberen de appeltaart minder heet maar langer te bakken, dan gaart hij langzamer en verliest wellicht wat meer vocht.
Als je beiden (uitlekken en langer bakken) samen probeert moet dat zeker een verschil geven.

Ik ben het overigens met het eerste antwoord eens: de vulling van een appeltaart hoort nattig te zijn maar smaken verschillen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Volgens oud recept moet je door de appels 2 el griesmeel mengen.
Vervolgens op de bodem (dus voordat je de appel erin doet) nog 1 el griesmeel strooien, plus kleine stukjes brood (2 sneetjes casino zonder kosrt fijn snijden).
Hierdoor wordt de vulling iets minder vochtig (en dus ook de bodem). De griesmeel en het brood proef je niet terug.
Ik doe dit altijd zo met appeltaart en het werkt echt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik zat ook altijd met kleffe appels na het bakken. Wat ik tegenwoordig doe, is de appel partjes met een kaasschaaf in dunne plakjes snijden. Zo heb ik minder appels nodig en heb ik toch een goed gevulde taart, plus dat het minder natte zooi geeft. En inderdaad op de bodem een dun laagje paneermeel, en er is geen appeltaart meer mislukt.
(Lees meer...)
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding