Wanneer worden schimmels in voedsel gedood?
Ik heb gestoofde voedsel 5 dagen in de koelkast geplaatst. Er zijn geen schimmels zichtbaar en het eten ruikt nog goed.
Is het voedsel alsnog eetbaar als ik er opnieuw kookvocht aan toevoeg en opnieuw zou koken/stoven?
Om de meeste micro-organismen te doden zou een temperatuur van 123 graden Celsius gedurende 20 minuten voldoen. Echter, de schimmels en of bacteriën zouden al stoffen hebben kunnen omzetten in de maaltijd waardoor er toch een smaakverandering kan hebben plaatsgevonden. Mijn advies zou dan ook zijn: goed verhitten zodat het door en door heet is en daarna voor het opdienen even proeven of de smaak nog goed is. Zo ja -> eet smakelijk, anders een andere maaltijd kiezen.
Gewoonlijk is de reuk een goede indicator. Het hangt ook af van het voedsel. Bv gehakt is na 1 dag feitelijk al niet meer bruikbaar, tezij het speciaal is ingepakt. Advokaat kan maanden bewaard worden wegens de alcohol. Gesuikerde producten kunnen gewoonlijk langer bewaard worden enz.
Het is ook van belang hoe het gekoeld word. Bv tomatensoep word afgedekt buiten gezet om af te koelen. Na enkele uren nadat de soep is afgekoeld is de soep bedorven. Dit komt omdat de soep onregelmatig is afgekoeld doordat het met de bodem op de grond staat. Plaatst men nu onder de bodem iets, bv een houten latje, zodanig dat deze bodem van de grond staat dan krijgt men een gelijke afkoeling en blijft de soep goed.
Laat je het gestoofde voedsel met het deksel open afkoelen, dan kan men dit niet zolang bewaren als afgesloten koeling.
Weet ook dat de ijskast een broeinest is van ziektekiemen Dus voedsel dat niet afgesloten is zal sneller bederven dan afgesloten voedsel.
Als laatste wil ik nog zeggen dat het maar 20 min duurt om voedsel te bederven als het niet correct wordt afgekoeld met de mogelijkheid van dodelijke afloop.
Robby BB
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.