Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Omdat pasta, als het nog warm is verder gaart, nog wat uitzet en dan aan elkaar gaat zitten. Als je de pasta na het afgieten afspoelt met koud water plakt het niet meer maar dan is de pasta natuurlijk ook weer wat afgekoeld. Een klontje boter helpt ook na het afgieten, dus door de pasta roeren.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Als pasta plakt heeft dat 1 van 2 redenen (of soms ook alle 2)
De eerste reden is dat je te weinig water gebruikt bij het koken.
De tweede reden is dat je de pasta te lang laat staan na het afgieten.
Technisch gezien is reden van het plakken bij beide echter hetzelfde. De reden hiervoor is dat pasta is gemaakt van bloem.
In die bloem zitten dan weer zetmeelkorrels die bij het garen openbarsten en hun inhoud vrijlaten en dit zorgt er dan weer voor dat de boel aan elkaar gaat plakken.
Je kan dit plakken voorkomen door je pasta te koken in ruim water.
Na het afgieten zijn er inderdaad meerdere manieren om je pasta niet te doen kleven. Ik persoonlijk kies nog altijd voor de Italiaanse methode, dit houdt in dat je de pasta afgiet (of als je een pastakookpot hebt je de pasta uithaalt) en subito directo met de saus en/of andere ingrediënten mengt.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Je kan ook in het kookwater (voor of tijdens t koken) een druppeltje zonnebloemolie bijgooien dan plakt het ook niet...
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing