Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik heb al een paar keer jam gemaakt van vlierbessen maar het was echt niet te eten zo bitter!! Hoe kan dit??

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Heel waarschijnlijk doe je het een en het ander verkeerd.
Jam van vlierbessen maak je als volgt:
De bessen ontdoen van de rist (alles wat op een steeltje lijkt), de bessen in een kookpot gooien en even laten opkoken terwijl je er met een pureestamper voor zorgt dat de besjes stuk gaan. Wel niet zo woest tekeer gaan dat de pitten ook geplet worden.
Door een neteldoek filteren.
Het sap afmeten en evenveel suiker toevoegen.
Opmerking 1 bij de suiker; ofwel gebruik je geleersuiker ofwel gebruik je gewone suiker en pectine.
Opmerking 2: je kan eventueel ook zwarte kandijsuiker en pectine gebruiken, vind ik persoonlijk het lekkerste.
De gelei laten koken tot het schuim weg is en afvullen in bokaaltjes.

Heel lekker met een croissantje en een lekkere kop (zelfgemaakte) chocolademelk.
Smakelijk.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Dan heb je waarschijnlijk te weinig (gelei)suiker gebruikt. Zie link voor een recept.
11 jaar geleden
Vlierbessen smaken bitter als ze onrijp zijn. Conclusie: je hebt ze te vroeg geplukt.
De besjes zijn eerst rood, maar worden later zwart. Tussen september en oktober zijn ze rijp, als de kleur diepzwart is.
Amadea
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing