Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Een granieten vijzel, moet je die wel, of juist niet, na gebruik afwassen (met water en/of zeep)?

Ik heb voor mijn verjaardag o.a. een granieten vijzel cadeau gehad en nou vraag ik mij dit dus af...

14 jaar geleden
in: Koken
20.5K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Past die heteluchtballon wel in de vijzel?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Maar nu weet ik nog steeds niet wat die ballon er mee te maken heeft.
Of heb je misschien een reisje in dit vaartuig cadeau gekegen met jouw verjaardag?
rose
14 jaar geleden
niet overal is een verklaring voor
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
hahahaha, LOL

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Officieel hoor je een vijzel niet met afwasmiddel af te wassen. De traditie is dat je een nieuwe vijzel eerst 'instampt' met je favoriete kruiden en specerijen. Daarna doe je de vijzel met kruiden/specerijen mengsel er nog in, in een pannetje met water, waarin je de vijzel 10 minuutjes uitkookt. De vijzel krijgt dan een 'persoonlijke' smaak.
Na gebruik spoel je de vijzel met warm water af onder de kraan.

Een granieten vijzel mag je eventueel wel met afwasmiddel afwassen, bij een marmeren vijzel mag dit beslist niet. Marmer is poreus en neemt het afwasmiddel op in de poriën Tijdens het stampen kan het afwasmiddel weer vrijkomen, wat een licht zeepsmaakje kan afgeven aan je kruidenmengsel.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Top antwoord +1

Andere antwoorden (3)

Die kun je met water en afwasmiddel afwassen. Geen probleem. Niet in de afwasmachine stoppen of met agressieve middelen wassen.

Af en toe in de olijfolie zetten. Blijft hij langer mooi.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
afspoelen met water en verder niks

Toegevoegd na 1 minuut:
Enige reden dat je geen wasmiddel moet gebruiken heeft te maken met de structuur van de vijzel. Afwasmiddel kan in de poriën komen en dus later in je eten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het ligt er ook aan wat je ermee doet. Als je een pasta maakt met verse kruiden kan je beter even afwassen (graniet kan zeker wel tegen een beetje zeep) maar als je droog maalt en daarna alleen een beetje af gaat borstelen krijg je bij het volgende gebruik misschien wel mooie 'bonus-smaken'!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding