Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe maak je roggebrood?

Wat is een recept voor roggebrood. Het maakt me niet uit of het Brabants of Fries roggebrood is.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Koken
4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

deze heb ik zelf wel eens gemaakt,maar normaal doe ik het met rogge korrels maar dat heeft zeker 10 a 12 uur nodig in een oven op lage temperatuur ,en deze is iets vlugger ook word het deeg dan door zemelen gerold

500 gram roggemeel
10 gram zout
1 flinke eetlepel stroop
2 dl. heet water

Meng het roggemeel in een kom met het zout.
Voeg de stroop en het water toe
en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Voeg indien nodig tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort rechthoek.
Doe het deeg in een vorm die je hebt ingesmeerd met boter bijv. een kleine cakevorm of een passend afsluitbare koekblik dit gebruik je als je het wil stomen
Dek de vorm af met dubbelgevouwen aluminiumfolie de kant die tegen het deeg aan komt moet je met boter in smeren
Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius voor verwarmde oven.
Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.

Toegevoegd na 49 seconden:
zo maken ze het in friesland
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
deze maken ze in brabant
1 kilo grof gemalen roggemeel, 2 a 3 eetlepels zout, 2 eetlepels suikerstroop of gewone stroop 2 a 3 kopjes warm water grote Pan katoenen keukendoek, oven Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, verwarm de oven voor op 90 graden meng het meel met zout en stroop en voeg het water met scheuten voorzichtig toe terwijl je roert. Kneed daarna tot het een stevig deeg is. Vorm er een broodje van, wikkel het in de keukendoek en leg het in het kokende water, laat het 3 uur zachtjes koken en keer het brood enkele malen. Haal het brood dan meteen uit de doek en laat het in de oven drogen

Andere antwoorden (4)

Porties: 15

120 g bulghur

75 g roggevlokken (geplette rogge)

150 g (110 ml) suikerstroop of melassestroop, of 100 g
bruine suiker

675 ml kokend water

180 g volkorenmeel (of voor een deel roggemeel)

90 g zemelen (zemelen zijn de vliesjes van graankorrels)

1 theelepel karwijzaad

1 theelepel (3 g) zout

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel zuiveringszout (baksoda, dubbelkoolzure soda)

30 g lijnzaad (=vlaszaad)

(eventueel) een handvol rozijnen (50 g)

Bereidingswijze

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 3 uren

1. Breng een paar uur of de avond vantevoren 675 ml water aan de kook; doe de bulgur, de geplette rogge, en de stroop of suiker in een grote kom, giet het kokende water erover, dek het af en laat het afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 150 C.

3. Doe een klein klontje boter in een broodvorm (30x12cm), strijk het uit met een kwastje en bestuif de vorm met bloem.

4. Voeg het volkorenmeel, het zout, het bakpoeder en het zuiveringszout, het lijnzaad en het karwijzaad, en als laatste de zemelen toe en roer goed; voeg eventueel ook de rozijnen toe.

5. Giet het stugge beslag in de broodvorm, druk het plat, en dek de vorm goed af met Aluminiumfolie (of gebruik een casinobroodvorm.)

6. Bak het roggebrood drie (3) uur (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers), haal het dan uit de oven en laat het nog steeds afgedekt helemaal afkoelen.

7. Snijd het in plakken ter dikte van een boterham. Maak het mes af en toe schoon

http://allrecipes.nl/recept/138/roggebrood.aspx

verder

http://allrecipes.nl/recepten/label-169/roggebrood-recepten.aspx
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Amadea
12 jaar geleden
Is dat Bulgaars roggebrood?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
dat word door de plaatser van de het recept nergens gesuggereerd http://allrecipes.nl/recept/138/roggebrood.aspx vanwaar de vraag?
Amadea
12 jaar geleden
Vanwege het mij onbekende ingrediënt "bulgur". Het lijkt mij geen Nederlands roggebrood in elk geval. Eens kijken wat in mijn pakje Fries roggebrood zit: gebroken rogge, tarwezemelen, zout, water, voedingszuur.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum. De tarwekorrels worden eerst gestoomd daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht notige smaak.
Bulgur wordt gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood en als vulling. De bekendste toepassing van bulgur is echter in taboulé en kibbeh. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous. In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bulgur
Het bakken van traditioneel roggebrood is een proces dat thuis niet haalbaar.

Het onderstaand recept kom een beetje in de richting.

Ingrediënten:
500 gram gebroken rogge
500 ml kokend water
100 gram tarwevolkorenmeel
8 gram zout , handvol zemelen

Werkwijze:
De gebroken rogge en het kokende water goed mengen, kom afdekken en omwikkelen met een badlaken o.i.d.
Een nacht laten staan.De volgende dag het zout en volkorenmeel toevoegen, kort kneden.

Vorm het brood en rol het door de zemelen. Vervolgens in het ingevette bakblik doen en afdekken met aluminiumfolie.
Bakken op 90 graden gedurende 6 uur, onderin oven een vuurvaste schaal met water plaatsen, deze steeds bij
vullen.

Let op: roggebrood is gevoelig voor schimmel. Bewaar het daarom in de koelkast.
Wil je een tarwevrij roggebrood bakken, gebruik dan speltvolkorenmeel.
In plaats van de (tarwe)zemelen gebruik je dan haver-, gerste-, rogge- of rijstevlokken.

De tweede bron geeft aan hoe roggebrood fabrieksmatig gebakken word.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Fries roggenbrood, dat heel donkere compacte brood dat eruit ziet of het geperst is, is erg omslachtig. Het moet bij lage temperatuur zeker zo'n 10 uur garen. ook wordt het van gebroken rogge gemaakt en dat is moeilijk te krijgen in de meeste plaatsen.
Toch is het mogelijk om een roggebrood te maken dat de compacte structuur heeft van roggebrood.

Je hebt nodig;

25 gr. verse gist ( de warme bakker verkoopt dit meestal)
50 gr. roggevlokken (natuurwinkel)
250 gr. roggemeel (natuurwinkel)
175 gr. volkorenmeel,
½ el. zout,
1 theel. suiker,
10 gr. karwijzaad,(of minder als je niet zo van de smaak houdt, laat het niet helemaal weg, want het geeft wél smaak!)
100 ml. yoghurt.

Los de verse gist op in 175 ml. lauw water, laat 10 min. staan.
Meng alle meelsoorten en ingrediënten door elkaar tot aan de yoghurt.
Voeg het gistmengsel en de yoghurt nu toe en kneed alles goed door elkaar. Kneed zo'n 10 min. tot je een elastisch deeg hebt.
Laat het deeg nu afgedekt op een warme plaats 1 NACHT rijzen.
De volgende dag kneed je het weer even door. Vorm er een brood van en laat het afgedekt nóg 1 uur op een warme plaats rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 graden C. Bak het brood
15 min. op 225 graden C.
Haal het brood uit de oven, zet de oven op 175 graden C. en besprenkel het brood met wat water.
Bak het nu verder op 175 graden C. en doe dit nog 35-40 min.
Laat het brood afkoelen op een rooster.

Heb je een broodbakmachine? Dan kan je het deeg ook hierdoor laten kneden en het brood dan een nacht erin blijven.

Als je het brood een paar keer insnijdt voor het de oven ingaat, krijg je mooie inkepingen.
Je moet wel een goed broodmes hebben om door het brood te komen, maar het smaakt heerlijk met bijv. kaas!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Recept voor het originele Brabants Roggebrood.


Nodig: voor twee roggebroodjes van 450 gram:

180 gram tarwebloem
180 gram tarwemeel
240 gram roggemeel (verkrijgbaar bij de molen van Jetten in Uden)
6 gram droge gist
12 gram zout
360 gram melk (25 gr. c.)
3 eetl. plantaardige olie
eetlepel appelstroop
eetlepel koffie-estract


Werkwijze:
(zorg voor schone wekplek en schone handen)
Alle ingredienten moeten op kamertemperatuur zijn.


Deeg zetten in de keukenmachine:
Melk en koffiestract in de kom gieten. bloem/tarwe-rogge-meel en droge giste erbij,
dit in de eerste versnelling kneden na 1 minuut zout/appelstroop en olie erbij na 8 minuten twee minuten verder kneden in stand 2.


Deeg verdelen in twee gelijke stukken en oppunten.


ca. 20 minuten laten rijzen onder een schone theedoek.


Na deze rijs deegstukken opmaken iets plat drukken en in een licht ingevette houten raam (of cakeblik) leggen met de naad naar beneden.
Op een lauwe plek ca. 20 minuten laten rijzen (afdekken met theedoek en plastic)


Oven voorverwarmen op 175 graden.

Na voldoende rijs roggebrood ca. 75 minuten bakken (afhankelijk van het type oven)

Succes!

Toegevoegd na 57 seconden:
http://kokenenbakkenmetmarcel.blogspot.nl/2012/04/brabants-roggebrood.html
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding