Hoe kun je zien / weten of een pompoen eetbaar is ?
Nadat ik een jaar of twee geleden de pompoen als groente heb ontdekt, probeer ik regelmatig een nieuwe soort uit. De effen oranje Hokaido, de Turkse Muts, de Butternut Squash en muskaatpompoenen staan nu regelmatig op het menu.
Nu heb ik echter onlangs een paar kleine pompoenen gekregen die vooral een hoge sierwaarde lijken te hebben. Ze werden echter wel verkocht als 'speisekurbis', maarja, de bordjes in de supermarkt staan ook hier niet altijd op de juiste plek.....
De pompoen die ik nu heb is rond, sterk geribd, oranje, groen en geel (al waren ze er ook in geel/groen , geel/oranje en groen/ witte schakeringen) , beetje de kleuren van een Turkse muts, maar zonder muts. Ik denk dat het een Sweet Dumpling is, maar dát stond er dus niet bij......
Ik ben het nu aan het proberen op de ouderwetse manier ; gewoon doorsnijden (okee, doorzágen met de elektrische zaag) , in de oven en uitproberen. Maar hoe kun je aan een pompoen zien of het echt een (eetbare) pompoen is, en niet een kruising met een of andere kalebas ofzo ? En kan het kwaad als je een oneetbare soort TOCH eet, of is die alleen maar vies ?
dood zal je er niet aan gaan!
Gewoon doorgesneden, uitgehold, ingesmeerd met olie en kruiden, half uurtje in de oven, gevuld en smullen maar. Alleen de schil heb ik niet uitgeprobeerd, maar hij is schoon op gegaan.
waar heb je hem mee gevuld
Wat ik ook veel doe is parten onder de gril, of blookjes door de oven- of roerbakgroente. @Kimath : een pompoen is rijp als het steeltje is verdroogt/ verkurkt / verhout. Eerder worden ze ook niet geoogst, en zeker niet verkocht. En ja, dan kun je er gerust nog een stevige ruit mee ingooien, Hoe kleiner de pompoen, hoe harder de schil. (En hoe zoeter het vruchtvlees). Je kunt ze wel tot 6 maanden bewaren trouwens. De oranje (Hokaido) is een goede om mee te beginnen ; goed te snijden, goedkoop, erg lekker zoet en een eetbare schil (mits gaar).
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.