Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe maak je authentieke Gulyás voor Hongaarse vrienden?

Er zijn nogal wat recepten voor Goulash te vinden en zeker in de Oost-Europesche landen zijn er allerlei variaties.

Maar als Hongaarse vrienden vanuit de Poesta 16 uur in de auto hebben gezeten zijn ze wel toe aan een lekkere maaltijdsoep.

Ik zoek daarom een beschrijving van een authentiek recept met eventueel een afbeelding van hoe het resultaat er uit ziet. Ik vraag vooral om eigen ervaring en niet om een kopie van een recept dat via Google te vinden is. Het is namelijk wel de bedoeling dat mijn vrienden deze creatie lekkerder vinden dan thuis.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Toevallig net gisteren gemaakt!!

Gulyásleves (4 personen)
700 gr vlees zonder been (niet te mooi vlees: bijv. riblappen met randje vet)
300 gr aardappelen
180 gr groene paprika of een mengsel van scherpe paprika met gewone paprika.
60 gr verse tomaten
80 gr reuzel
150 gr ui
200 gr wortelen
100 gr peterseliewortel
100 gr koolrabi
15 gr paprikapoeder
zout
komijn
2 teentjes knoflook
Brood

Vlees in blokjes van 1,5-2cm snijden.
Smelt het vet in de pan en bak de gehakte uien tot deze goudbruin zijn.
Een paar lepels vet/ui apart doen in een pannetje, daar moet de paprikapoeder doorheen gemengd worden maar als dat te heet wordt, wordt het bitter.
De uien met vet mengen met de kruiden (komijn, fijngehakte knoflook), en direct daarop het vlees met wat zout verder bakken.
Dan water toevoegen en de opnieuw warm gemaakte uien/vet met paprikapoeder toevoegen, laten sudderen en af en toe nog water toevoegen, regelmatig roeren, op matig vuur verder sudderen.
Op dit moment kunnen er al groenten worden toegevoegd, die koken dan helemaal kapot en lossen helemaal op in de soep: wortelen, peterseliewortel, koolrabi, paprika, tomaten.
Ondertussen, aardappelen en tomaten en groene paprika in stukken snijden van ongeveer 1 cm gesneden en de noedels bereiden. Als het vlees (bijna) helemaal zacht is, voeg je de aardappelen en paprika's en tomaten toe. Zorg voor voldoende water, tot boven aan toe. Als de aardappelen gaar zijn, de noedels toevoegen. Veel groenten: feherrépát (peterseliewortel), wortelen, selderij, koolrabi toevoegen om er een lekkere gulyás van te maken.

Toegevoegd na 1 uur:
tweede foto: dit heb je als je in het begin het spekvet te heet maakt :-)
Plaatje bij antwoord
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Gulyás is de Hongaarse nationale schotel en is in feite een soep. Wat wij hier Goulash noemen heet daar in feite 'pörkölt' en is een vleesschotel in Hongarije.

Er zijn veel varianten van en elke familie heeft zelfs daar wel een eigen recept, meestal al van hoe oma het maakte.
Oorspronkelijk heet de kudde runderen "gulya" en het woord "gulyás" is gegeven aan de herders die de kudde 'gulya' hoedt. Zij maakten in de poesta de 'gulyás(soep)' boven een kampvuur in een grote ketel. Deze soep werd gemaakt van stukken rund- of schapenvlees, ui,
paprikapoeder en aardappelen. De bereiding duurt vaak meerdere uren, waarbij men in de ketel die boven het houtvuur hangt, voortdurend in de soep roert en steeds kokend water of bouillon toevoegt.

Toen ik in Duitsland woonde, had ik een buurvrouw die van oorsprong haar 'roots' in Hongarije had. Elke keer als 'oma' overkwam moest zij 'gulyás' maken. Omdat ik overal recepten vandaan haal en samen mee wil koken, heb ik oma dus geholpen en zodoende weet ik precies hoe zij het maakte.Ik heb er nl. een speciaal notitieboekje voor;

Oma begon met flinke stukken van riblappen te snijden waar flink veel vet aanzat. Dit smelt gewoon weg, maar geeft zoveel smaak! Die stukken braadde ze aan in reuzel.
Toen dit goed bruin gebakken was, werd het overgedaan in een grote braadpan en in het overgebleven braadvet werden 4 grote, in ringen gesneden ui, 1 groene- en rode paprika in ringen even kort gebakken.
Deze groenten kwamen dan, met het braadvet, bij het vlees in de braadpan en deze werd op een laag pitje gezet.
Toen deed zij er 1 flinke lepel paprika edelsüss bij en een kleinere lepel scherpe paprikapoeder. Verder werd er 1 lepel bloem ,peper, zout, tijm en 2 flinke tenen uitgeperste knoflook toegevoegd. daarna werd geleidelijk 1 l. bouillon en1 blikje tomatenpuree erbij gedaan.
Regelmatig roeren en 2 uur pruttelen.
Daarna werden er enkele grote geschilde aardappelen, in stukken gesneden bij gedaan en toen die gaar waren, werd de soep op smaak gebracht met enkele druppels Worcestershire sauce.
Heerlijk en zeer voedzaam met knapperig brood!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing