Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan je olijfolie die voor te bakken en braden is bestemd, toch ook door de salade doen?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (6)

Ja zeker. Er wordt heel veel over olijfolie gezegd en geschreven, maar als je met bijvoorbeeld Griekse of italiaanse huisvrouwen praat, dan doen die heel nuchter over de olie die ze gebruiken, alles is goed. In Nederland willen we graag extra vergine over de salade, maar elke andere soort is even goed. Ik gebruik heel gewone (olijf)olie die ik per 5 liter blik in een gewone Spaanse of Italiaanse of Griekse supermarkt koop en daar doe ik alles mee. Ook het bakken van de oliebollen doe ik in olijfolie, super gewoon.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het kan uiteraard, maar er is wel verschil.
De betere kwaliteit olijfolie kan niet zoveel verhit worden als de mindere kwaliteit. Het zou verbranden.

Daarom kan je de betere kwaliteiten niet voor bakken en braden gebruiken, de temperatuur kan gewoon niet hoog genoeg worden.

Kortom, de olijfolie voor bakken en braden kan een hogere temperatuur aan omdat het minder van kwaliteit is.
Maar dat wil niet zeggen dat je het niet door je salade zou mogen doen.

Eet smakelijk.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Alle olijfolie zoals wij die in een normale winkel of supermarkt tegenkomen is zowel geschikt voor gebruik in salades als om te bakken of te braden.
Bij het bakken mag de olie nooit gaan walmen, als de olie op de rand van de pan gaat tranen heeft het de juiste temperatuur. Het wordt afgeraden om olijfolie langdurig of herhaaldelijk te verhitten zoals bij frituren (daarvoor wordt dan wel speciale olijfolie gebruikt).
Welke olijfolie je voor een salade gebruikt is verder natuurlijk een kwestie van smaak.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ja dat kan, ik kreeg als advies van de huisarts, doe ook eens wat olijfolie door de salade, dat doe ik ook zij ze, toen ik vroeg smaak dat wel, zei ze, dat kan heel goed.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Olijfolie voor te bakken en braden is intenser van smaak dan olijfolie voor dressings. Als je de eerste gebruikt voor salade kan deze een bittere overheersende smaak geven aan je salade. Kies voor een salade altijd een zachte olijfolie en voor te bakken een intense olijfolie.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
In andere antwoorden lees je iets over goede en minder betere kwaliteit, en hoewel in essentie zijn de meeste antwoorden juist (ja, het kan), is de reden waarom de ene olie niet en de andere wel verwarmd mag worden niet juist.

Het verschil tussen een olie wat bedoeld is om te bakken en een die daar minder geschikt voor is, komt niet door verschil in kwaliteit, maar door de raffinage van de olie.

Een olijfolie met het predikaat vierge wordt verkregen uitsluitend bij koude persing van de olijven, en de "raffinage" beperkt zich tot het verwijderen van het klein restje water dat je altijd meeperst, en de grove onzuiverheden (gewoon met een filter)
Deze olie is in de regel rijker van smaak en vaak iets bitterder dan een geraffineerde, niet-vierge olijfolie. Als het van goede kwaliteit is, is dat het allerlekkerste, maar je hebt ook olijfolie vierge van slechte kwaliteit die simpelweg niet lekker is.
In de regel is olijfolie vierge minder geschikt om te gebruiken bij hoge temperaturen, omdat het stoffen bevat die kunnen verbranden, voor een bittere smaak zorgen, en tevens ongezond zijn. Vandaar dat je soms ziet op een etiket van hele dure olijfolie dat het niet geschikt is om te koken.

Tijdens de normale raffinage worden al deze stoffen verwijderd. Dan mag je niet meer praten over een "vierge" olie, maar over een "geraffineerde" olie, of gewoon "olijfolie", zonder verdere aanduidingen. Dat betekent niet per se dat het slechter van kwaliteit is: je hebt ook hele goede soorten geraffineerde olijfolie, maar dan is het in ieder geval veel beter geschikt om te koken, braden, bakken, enz simpelweg omdat het hittebestendig is.
De smaak is vaak milder en neutraler dan van een vierge, en voor de echte liefhebbers (zoals ik) minder geschikt voor koude bereidingen waar je de olie écht wil proeven.
Maar je mag het beslist gebruiken, helemaal niets mis mee!

In feite, het liefst gebruik je alléén olijfolie voor bijna alles: geraffineerd om te bakken, en vierge voor koude bereidingen.
Zelf gebruik ik andere soorten olie als ik de smaak van de olie niet wil laten overheersen, en dan kies ik voor een neutrale zoals zonnebloemolie of rijstkiemolie (ook zeer gezond) Soms wil ik juist een nog meer uitgesproken smaak en ga ik voor sesam, walnoot... en om te wokken is het beste arachideolie.

Eet smakelijk!!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing