Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik druivenazijn vervangen door een andere azijnsoort uit de supermakt?

Of heeft druivenazijn een te specifieke smaak?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ik weet niet wat je verstaat onder "specifieke smaak", want elke soort azijn heeft zijn eigen smaak.

Eigenlijk, en dat is wat ik niet helemaal begrijp uit je vraag, witte wijnazijn (van druiven, dus) wordt min of meer beschouwd als de meest neutrale azijn qua smaak en geur. Nog neutraler is alleen schoonmaakazijn, want die bestaat uitsluitend uit water en azijnzuur, maar dat raad ik je niet aan voor gebruik in de keuken... ;-)

Maar het feit is dat druivenzijn heb je ook in verschillende soorten. Het kan ook sherryazijn zijn (rood van kleur, met een karakteristieke diepe smaak), of rode wijnazijn (ook rood, minder smaak dan sherryazijn, maar toch meer dan witte wijnazijn)
Balsamico azijn is een speciale soort azijn die gemaakt wordt door de most van de druiven éérst in te koken, en daarna maanden of zelfs jaren te laten rijpen in speciale vaten. De goedkope versie is rode wijnazijn waaraan karamel en melasse wordt toegevoegd.
Naast al die varianten druivenazijn heb je ook appelazijn (op basis van cider), vruchtenazijn (van framboos, pruim, kers...), bierazijn (dat is dus van gerst of tarwe)... je kan het niet zo gek verzinnen. In feite, alles wat suiker bevat kan je tot alcohol fermenteren, en in een tweede stap tot azijn laten fermenteren.

Het is dus een kwestie van smaak en wat je bereiding vraagt, welke azijn je gebruikt. Zelf heb ik 5 of 6 varianten thuis en ik vind het leuk om ermee te variëren.

Als je een recept hebt waar aangeraden wordt om druivenazijn te gebruiken, dan moet je ervan uit gaan dat men bedoelt een zo neutraal en blank mogelijk soort azijn. Witte wijnazijn verdient dan je voorkeur, maar b.v. appelazijn is ook heel blank en de aroma van appel overheerst niet erg veel.
Als dat niet zo veel uit maakt, dan kan je beslist een andere soort gebruiken. Dat maakt het juist spannend!
Probeer eens een vruchtenazijn voor een salade, of een lekkere balsamico... De mogelijkheden zijn oneindig!

Eet smakelijk!!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing