Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kunnen rauwkosten 14 tot 21 dagen houdbaar zijn?

Ik ben bezig met een scriptie voor school, en hier moeten we dus volledig uitleggen hoe een rauwkost zo lang houdbaar word gemaakt, en het proces daarvan, toegevoegde stoffen, en of hier bepaalde bepalingen door de wet zijn vastgelegd.

Nu heb ik bijna heel google afgespeurd maar ik kom vrijwel niks tegen hierover.

Ik hoop dat iemand mij hier wat aanknopingspunten kan geven.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (6)

Dat komt omdat planten levende wezens zijn zolang ze niet gekookt zijn.
Bijvoorbeeld wortelen, aardappelen, uien, bleekselderie, komkommer, paprika, tomaat, sperzieboon, rettich, radijs, kool, spruitjes, appel, peer, etc, etc.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
nee daar geloof ik niets van, als je groente snijdt tot rauwkost moet je dat bij voorkeur vandaag op eten. wat overblijft [zonder sausje] is niet erg geweldig de volgende dag en met sausje al helemaal niet [verschrompelt helemaal], dus hoe kan dat dan 14 tot 21 dagen houdbaar zijn ?

antwoord : dat kan niet !
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
21 dagen houdbaar is wel heel lang, ik heb het nog niet gezien.
Maar de verse rauwkostsalade ( zonder saus) die 14 dagen houdbaar is, word mogelijk gemaakt omdat het onder een beschermende atmosfeer verpakt worden. Zie voor verdere uitleg de link.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hele goeie vraag!
Eerst moet je weten dat de houdbaarheid wordt bepaald door de fabrikant aan de hand van hoe lang de rauwkost veilig en "verkoopbaar" blijft (het moet goed uitzien) Als bepaalde bacteriën in de rauwkost groeien, dan kan het zo zijn dat het nog prima uitziet, maar je kan zelfs dood hieraan gaan!

Hoe krijg je dan 14 of 21 dagen houdbaarheid? Door een combinatie van maatregelen:
- Direct na de oogst en tijdens het gehele proces tot aan de verkoop wordt de groente gekoeld vervoerd en verwerkt, om groei van bacteriën tegen te gaan.
- De ongesneden groente wordt eerst zeer goed gewassen met schoon, koud water, waaraan soms een desinfectiemiddel (waterstofperoxide, ozon of bleekwater) wordt toegevoegd (dat is in Nederland overigens niet toegestaan, maar gebeurt soms toch)
- De groente wordt dan gesneden met vlijmscherpe messen. Zo voorkom je dat de groente veel sappen verliest, waarin bacteriën sneller kunnen groeien.
- Soms wordt de groente na het snijden nabehandeld met een middel om de pH omlaag te brengen, zo blijft het langer mooi (wordt niet bruin), en bacteriën zullen langzamer groeien. Dat kan b.v. met citroenzuur.
- De groente wordt dan meteen verpakt in plastic zakken waar de lucht wordt vervangen door een speciaal afgestemde gassamenstelling die de groei van schadelijke en bederfbacteriën afremt. Meestal is dat een mix van stikstof en kooldioxide.
- Het materiaal van de verpakking is trouwens zo ontworpen dat de groente (die nog steeds "levend" is) kan ademen, en niet verstikt.
- En dan heb je ook verschillen tussen verschillende soorten groente. In het algemeen, hoe harder, droger en zuurder, hoe langer de groente goed blijft.

Kijk ook de link naar de site van Hyfoma, met uitleg over allerlei processen in de levensmiddelenindustrie.
Succes met je scriptie!!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Misschien kan je het invriezen, maar zelf vind het een raar idee om een salade 3 weken te bewaren
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Rauwkost is zeer beperkt houdbaar, op zijn een hoogst paar dagen.
Alleen atjar tjampoer en zilveruitjes en augurken zijn lang houdbaar door de conserverende werking van het toegevoegde zuur. Voor het conserveren of houdbaar maken zijn er veel methoden: oa. zout, zuur, vacuum
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing