Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe kan ik hrt beste quiche binden met zo min mogelijk eieren?

Mijn vriend houd namelijk niet van eieren

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Hoewel - mits de verhouding juist is - je in een quiche absoluut niet proeft dat je ei eet (het is niet te vergelijken met gebakken of gekookte eieren), kun je natuurlijk met alles wat bindt de room voor de vulling binden.

Hoeveel hangt af van de hoeveelheid vocht die je in totaal nodig hebt, dus room plus normale hoeveelheid eieren (meestal 4-6). Je kunt een deel van de eieren of alle eieren vervangen door bijvoorbeeld bloem, maizena, aardappelzetmeel, eigenlijk alles wat je gebruikt om een saus dikker te maken. Ook door in plaats van room roomkaas of schmand (dikke room) te gebruiken kun je de 'quiche' wat luchtiger krijgen.

De meesten van deze hebben - in tegenstelling tot eieren - weinig tot geen smaak, maar ook niet altijd de vereiste luchtigheid. Klop de room dus tot er flink wat lucht in zit, maar verwacht niet dat de smaak of tekstuur er op vooruit zal gaan. Quiche zonder ei is natuurlijk eigenlijk geen quiche, maar met wat inventiviteit kan het wellicht een eetbaar gerecht worden. Meer Flammkuchenachtig. Of Schmandkuchen - die ik persoonlijk overigens vaak verrassend droog vind. Niet aangenaam.

Maar zoals ik in mijn reactie al zei : beter kun je dit soort 'lussiknie'-eetgedrag een beetje in de kiem smoren. Nu is het nog leuk om creatief lieverkoekjes te bakken, maar op een gegeven moment gaat de lol er wel af als je met de meest exotische 'lussiknie's 'rekening moet gaan houden. Eieren zijn -net als water, paneermeel, melk, room, boter, olie, pasta, aardappel of rijst- zulke basisingredienten die je zo vaak nodig hebt en die zich qua smaak zo naar het gerecht voegen, dat 'lussiknie' meestal tusen de oren zit / gewenning is, en vroeg in de relatie krijg je dat er vaak nog wel uit.

Ik heb drie 'lussiknie's' versleten (waarvan van twee de moeder bleek niet te kunnen koken en eentje gewoon van peuter af strontverwend was) die binnen een jaar alles hebben leren eten - en met smaak ook nog. Gewoon lekker koken, en niet altijd vertellen wat er in zit ;-)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

gebruik Béchamel, dat is een allesbinder
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er zijn genoeg producten die de smaak, functie en voedingswaarde van eieren kunnen vervangen.

Vrijwel alle sojaproducten zijn geschikt als eivervanger.
1 ei =50 gr. tofu,
1 ei = 60 ml. soja yoghurt naturel,
1 ei = 50 ml. sojaroom,
1 ei = 80 ml.sojamelk.

Sojaprodukten geven geen aparte smaak aan het gerecht,
maar vervangen wel de functie van ei. Voor tofu geldt, dat het ook gemakkelijk de smaak van ei aanneemt.

Er is zelfs een lekkere mayonaise te maken zonder ei en dit is meteen een goede basis voor andere sauzen als knoflooksaus en cocktailsaus. Zie hier het filmpje;
http://vimeo.com/2912027

De smaak beleven van een gebakken eitje, zonder ei te gebruiken? Het kan echt. Je moet alleen naar een toko gaan en vragen naar "Kala Namak".Kost ong. 50 cent en je kan er heeeel lang mee voort.
Kala Namak wordt ook wel zwart zout genoemd, het is alleen geen zwart poedertje maar lichtgrijs. Het ruikt naar zwavel en dit zorgt juist voor de eismaak. Deze specerij wordt veel gebruikt in India en helpt ook bij maagzuur en winderigheid, terwijl eieren juist voor gasvorming zorgen.
Wil je dit eten als gebakken eitje, dan moet je wat olie verhitten en stukjes tofu verkruimelen in de koekenpan.
Doe de ingrediënten die je gebruikt bij je eitje en natuurlijk de Kala Namak.

Toegevoegd na 10 minuten:
Een goed recept voor quiche zonde ei ;

Groentje zoals bloemkool/broccoliroosje, reepjes wortel en plakjes courgette even stomen.
In olijfolie knoflook, basilicum en oregano glazig bakken, gestoomde groenten erbij, 1 min. meebakken. Blik gepelde tomaten erbij en even doorroeren.
Oven op 200 graden.
Quiche bakvorm invetten en bladerdeeg erin, vullen met de groenten.
Maak van 100 gr. bloem, 150 ml. melk,150 gr. geraspte kaas een saus met de mixer en giet erover heen.
Evtl. afdekken met plakjes mozzarella.
Bak gaar en goudbruin in ca. 35 min.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing