Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe weet een elektrische eierkoker dat het water op is en dus moet gaan zoemen?

Je meet het water af op de gewenste hardheid van de eieren. Dan gaat er een zoemer af. Maar er is geen tijdklok of iets dergelijks. Dus hoe weet dat apparaat wanneer hij de zoemer moet laten gaat. Op welke wijze wordt dat gedetecteerd?

Toegevoegd na 11 minuten:
Bedankt voor de gv-waardering. Maar is het je ook wel eens opgevallen dat de zoemer pas gaat als de laatste druppels aan het doorkoken en verdampen is.
Dus als de detectie via temperatuur gaat, is deze wel super gevoelig om het verschillen tussen een kokende druppel en geen druppel te meten. Praat je dan niet over 1/10-en van graden?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (6)

Ik Ben geen technicus maar een drukmeter lijkt mij vrij logisch

Toegevoegd na 38 seconden:
Die dus afgaat als de druk van het water lager is Dan de geprogrammeerde waarde
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het water houdt het apparaat onder een bepaalde temperatuur. Als het water op is, wordt het apparaat heter en gaat hij zoemen.
bamibal
13 jaar geleden
Logisch, lijkt mij. De temperatuur gaat stijgen, als er geen water meer is om voor afkoeling te zorgen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
door een droogkookbeveiliging lijkt mij.

vaak zitten er schakelaartjes is met bimetaal.
wordt het te heet (water verdampt niet meer, er valt niets meer te verwarmen enkel te verbranden) zorgt de schakelaar met bimetaal ervoor dat het of een zoem afgaat/ of het apparaat uitslaat, of beiden.

bimetaal reageert op warmte
(zie link)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er zit een sensor in die kan meten of er nog water in zit.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Voor een rijstkoker gaan bovenstaande verklaringen inderdaad wel op: een rijskoker geeft een vast vermogen af waardoor het water aan de kook raakt en de pan langzaamaan droog kookt. Zodra alle water verdampt is, stijgt de temperatuur (tot boven 100°C) en slaat het apparaat af.
Echter een eierkoker werkt wel met een tijdschakeling. De eierkokers die ik ken beginnen al te piepen voordat het water op is.
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing