Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heeft iemand een recept van franse mayonaise?

Uit frankrijk neem ik altijd die lekkere zurige mayonaise mee, nu is hij op, en wil ik hem zelf namaken, ik kan alleen geen recept vinden.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken
2.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je neemt een eidooier (ei voorzichtig in tweeën breken, wit in een kommetje laten lopen, dooier tussen de halve schalen heen en weer wippen totdat je al het wit kwijt bent en het eigeel in een ander kommetje doen). Bij die eidooier doe je meer mosterd. Zo krijg je de smaak van Franse mayonaise. Ook een klein scheutje witte wijnazijn of appelazijn erbij doen. Dat mengsel klop je goed door.
Dat kan met de hand met een garde, maar met een mixer is het wel fijner. Als het goed gemengd is, doe je er een heel klein beetje zonnebloemolie bij.

En kloppen maar. Als de olie is opgenomen, weer een klein scheutje olie en kloppen. Langzaam wordt de saus dikker. Dan kun je olie er met grotere scheuten bijgooien, maar nooit nieuwe olie erbij doen voordat de vorige portie in de saus is opgenomen. Als de saus dik is voordat je ongeveer een kwart liter olie hebt verwerkt, doe je er een of twee lepels lauw water bij. Als het klaar is, klop je er naar smaak nog wat azijn of citroensap door en tenslotte peper en zout. Veel langer dan vijf tot tien minuten kost het niet met een elektrische mixer. Als je dat lekkerder vindt, kun je een deel van de zonnebloemolie vervangen door wat olijfolie of wat notenolie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ingrediënten voor 4 personen
2 eierdooiers
een halve citroen
200 milliliter zonnebloemolie
1 eetlepel mosterd
Worcestershire saus
zout en peper

Voorbereiding
Zorg dat de eieren en de olie op kamertemperatuur zijn.

Bereidingswijze
- Doe de eierdooiers in een kom met een beetje zout en (witte) peper, mosterd, het citroensap en een paar scheuten Worcestershire. Meng goed.
- Giet dan, scheut voor scheut, de olie toe terwijl je flink klopt met een (elektrische) garde. Voeg halverwege drie eetlepels water toe.
- Klop tot de mayonaise mooi lobbig en romig is. Breng op smaak met zout, peper en meer citroen mits nodig.
- Zelfgemaakte mayonaise is ongeveer een week te bewaren.


Onderstaande link geeft meer recepten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
In de voorraadkast van de Herberg staan al jaren geen in Nederland gekochte potten mayonaise meer. Ooit leerde een blik op het etiket van zo’n pot mij dat er minstens 5 % suiker in zit. Dat verklaart waarom de mayonaise in Frankrijk en België zoveel lekkerder is, daar gaan meestal alleen maar eieren, olie, azijn, zout/peper en mosterd in. En dat is nou precies wat er in moet, meer niet! Sindsdien importeren wij potten mayonaise, of we maken hem zelf.
De verhalen over hoe moeilijk het is om mayonaise zelf te maken (schiften, te dun) zijn niet van de lucht. Maar met een staafmixer is het klusje zo geklaard en mislukt hij nooit. Neem van alle ingrediënten het beste, zij bepalen namelijk de smaak van je mayonaise. Proef de olie en azijn even op zich, om te kijken of de smaak je aan staat.

Nodig:

Een staafmixer, een glazen pot waar je staafmixer in past, met deksel

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

1 ei, zo vers mogelijk
1,5 tot 2 dl. mais- arachide-, sla-, zonnebloem-, noten- of neutrale olijfolie, of een mengsel ervan
1 eetlepel witte wijnazijn of limoen- of citroensap of je lievelingsbalsamico, maar dan kleurt je mayonaise wat vreemd (wel erg lekker!).
een flinke theelepel mosterd
zout, peper
evt. gehakte tuinkruiden of knoflook (dan wordt het aïoli)

Als je niet zoveel mayonaise ineens kunt gebruiken kun je ook van een eidooier en een dl. olie mayonaise maken.
Doe het ei in de pot, voeg de olie toe
zet de staafmixer op de bodem, laat hem draaien en trek hem langzaam omhoog.
De mayonaise is nu al vrijwel klaar, je hoeft hem alleen nog maar op smaak af te maken met azijn of citroensap, wat mosterd en evt. wat kruiden.
Pas op met teveel zuur, dan wordt de mayonaise dun.
Deze mayonaise is ongeveer een week houdbaar, dus alleen maken als je hem echt direct wilt gebruiken.
Importeer anders mayonaise uit onze buurlanden of zoek er eentje waar maar weinig of geen suiker aan is toegevoegd.
Heb je minder nodig, dan kun je ook van 1 dooier en 1 dl. olie mayonaise maken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding