Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Pesto of tapenade?

Wat is nou eigenlijk het verschil met Pesto en Tapenade en wanneer gebruik je de Pesto en wanneer gebruik je de Tapenade.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Pesto is een Italiaanse basilicumsaus, maar is even bekend in Frankrijk. Hij bestaat uit een aantal vaste ingrediënten en dat zijn altijd; basilicumblaadjes, pijnboompitjes, knoflook, een pittige Italiaanse kaas ( meestal Pecorino)en een goede extra vierge olijfolie. Alles wordt fijn gemixt of gevijzeld tot een smeuïge creme die dan door de pasta of een salade wordt gemengd als extra smaak. Dit is dan de groene pesto. Voor de pesto rosso (rode) is de basilicum vervangen door zongedroogde tomaten.

Een tapenade is wat ruller en wordt meestal als smeersel gebruikt op vers gebakken ciabatta, foccacio of stokbrood.
Het wordt ook vaak op toastjes gesmeerd en heel vaak op Bruchetta's (geroosterde sneetjes brood op smaak gebracht met wat olijfolie en knoflook voor ze in de oven gaan). De basis hiervan bestaat uit ontpitte zwarte olijven,
met een beetje kappertjes en ansjovisfilets die in de vijzel worden fijngestampt, gekruid met peper (geen zout!)aangelengd met olijfolie. Soms wordt hij iets opgewerkt met zachte boter. In principe wordt hij dus op brood gesmeerd of er worden eieren mee gevuld. Bij de Griekse zwarte olijven smaken ook kruiden als oregano, tijm ed.die kruiden kan je dan ook erdoor mengen. Je kunt ook groene olijven gebruiken, maar dit heeft niets te maken met de echte tapenade.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Pesto (á la) Genovese, de bekendste (groene) pesto is een smeuïge 'saus', oorspronkelijk bedoeld om pasta op smaak te brengen. Het is gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, pecorino kaas, knoflook en olijfolie. Maar er bestaan vele variaties op. Tapenade is wat ruller, en bedoeld als smeerseltje op een bruschetta of toastje als bijgerecht. De meest gangbare tapenade is van zwarte olijven, ansjovis, kappertjes, knoflook en olijfolie gemaakt.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing