Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als bijgerecht voor Indonesische gerechten gebruik ik vaak Zoetzure komkommer of een Indische groente-vruchtensalade.

De recepten:
Zoetzure komkommer

- 1 middelgrote komkommer
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 eetlepel bruine basterd suiker
- 1 mespunt sambal oelek
- zout

De gewassen komkommer in de lengte schillen, zodat er 1 centimeter brede witte en groene strepen ontstaan. De komkommer in dunne plakjes schaven, met wat zout bestrooien en dit enkele minuten laten intrekken.
Suiker, zout en sambal oelek door de azijn roeren en het sausje over de komkommer schenken.
Voor het opdienen minimaal 1 uur op een koele plaats laten staan, zodat het goed kan intrekken.

Indische groente-vruchtensalade:
- 1 komkommer
- 2 zachtzure appels
- 1 peer
- 200 gram worteltjes
- 1 doosje aalbessen (indien verkrijgbaar)
- 3 eetlepels pindakaas
- sap van een 1/2 citroen
- 4 eetlepels vloeibare honing
- 2 theelepels sambal oelek

Maak een sausje door de pindakaas los te roeren met het citroensap en de honing.
Roer er de sambal door.
Schil de komkommer en snijd deze in plakjes.
Was de worteltjes en snijd ze in reepjes.
Schil de appelen en de peer en snijd deze in kleine blokjes.
Ris de aalbessen en was ze.
Meng de groenten en vruchten goed door elkaar en giet er dan het sausje over.
Schep alles goed om en laat de salade in de koelkast minimaal een uurtje trekken, zodat alle smaken zich goed kunnen mengen.
Schep de salade voor het serveren nog eens om.

Eet smakelijk!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Atjar tjampoer. En boontjes met kokos.
Amadea
13 jaar geleden
Sajoer lodeh of goreng boontjes
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik eet het altijd met gekruide sperziebonen/peultjes/kouseband. Gewoon kruiden met wat je lekker lijkt, een uitje en een beetje Sambal Badjak
bamibal
13 jaar geleden
Gado-Gado
Gebakken banaan
Seroendeng
Sambal
KomKommer
Pindasaus
Kroeproek
Atjar
Gecurriede roerbak spitskool
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Spruiten. Nee niet lachen, echt.
Maar dan iets andere bereiding dan standaard.

Spruiten eventjes kort koken, en in het water 2 eetlepels suiker doen. Na 2 minuutjes koken afgieten,
dan de spruiten doorsnijden, olie in een wok of braadpan, stukjes ui (halve ui) even fruiten, dan een scheut Ketjap in de pan doen en de spruiten even wokken. Werkelijk heerlijk en je zet eens wat anders op tafel dan de standaard bijgerechten.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
rijst vervangen door nasi kuning (=gele rijst)

als bijgerechten:

sambal goreng telor
sambal goreng kecap tahu
frikadel jagung
krupuk
sambal boontjes
Atjar tjampoer
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing