Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Aardappelzetmeel of Maizena om een stoofpot in te dikken?

Als ik een stoofpot maak dan gebruik ik aardappelzetmeel om het vocht in te dikken. Je kan hiervoor ook maizena gebruiken heb ik begrepen.

Zit hier smaakverschil in? Of andere eigenschappen? Is het ene beter dan het andere?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken
24K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ik gebruik ook liever aardappelzetmeel. Eerder gebruikte ik maizena, maar op aanraden van mijn schoonvader ben ik overgestapt. Met maizena wordt het wat meliger en je proeft het meer.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Aardappelzetmeel levert heldere binding, maizena niet
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het beste kan je een stoofpot indikken door hem zonder deksel het laatste half uur, in te koken. Zo wordt hij vanzelf dikker omdat het vocht voor een groot deel verdampt. Ook kan je boter een bloem tot een klontje vormen en daarvan steeds stukjes in de stoofpot roeren.
Dit geeft ook een heerlijke binding.
Aardappelzetmeel wordt meestal gebruikt wanneer je een heldere binding wilt hebben zoals bij bijv. stoofpeertjes.
Maizena wordt vooral gebruikt bij groenten en sauzen.

Toegevoegd na 1 minuut:
Corr; ik bedoel natuurlijk boter en bloem.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Voor een betere smaak kun je beter bloem gebruiken.Aanlengen met water tot een dik papje zonder klonten en daar je vocht mee binden.Zorg alleen wel dat het goed doorkookt,zodat de bloem gaar wordt.
Wil je het risico wegnemen,dat alle ingrediënten van je stoofpot te gaar worden,dan kan je ook het vocht afgieten in een ander pannetje,daarin je vocht afbinden en terug gooien wanneer het doorgekookt is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik gebruik altijd een plakje ontbijtkoek. Zeker ook lekker in de hazepeper en andere wildstoofpotjes. Daarnaast is inkoken verreweg de beste optie omdat dit de smaak ten goede komt. Je krijgt er een krachtigere en gecontreerde smaak van. Succes
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nog 'n methode: Eerst 't vlees aan braden,(eventueel) uien meebakken en dan gooi ik er 1 a 1 1/2 el bloem overheen die ik ook even meebak. Dan de wijn;bier of bouillon langzaam toevoegen en roeren..laten stoven totdat 't vlees gaar is (tussendoor misschien nog vocht erbij) en tot gewenste dikte in laten koken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
leg er een bruine boterham op deze lost op en dikt je sauus bij een echte vlaamse stoofpot smeer je de boterham in met mosterd
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding