Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik ga zo 50 kleine gehaktballetjes maken, voor een feestje. Hoeveel gehakt heb ik nodig?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Je hebt hier 1 kg gehakt voor nodig, gehakt half om half is het lekkerste.

•1 kg. gehakt

•6 theelepels gehaktkruiden van verstegen met zout

•2 eieren

•1 1/2 theel.nootmuskaat

•1 1/2 theel. knoflookpoeder

•8 theel.sambal badjak

•1 1/2 eetl.ketjap manis

croma (bak boter)


Kneed alles goed door elkaar en draai er kleine gehaktballetjes van.

In de pan braad je in croma de gehaktballetjes in ongeveer 5 minuten rondom aan, laat ze daar in 15 minuten gaar worden.


De gehaktballetjes kunnen koud of warm geserveerd worden.
Serveer je ze koud, leg ze dan in een platte schaal, maak een bedje van waterkers en leg de gehaktballetjes daar boven op.
Serveer je ze warm, leg ze dan op een schaal en plaats die op een warmhoudplaatje.
Zet 3 bakjes met saus ernaast, in het ene bakje Chilli saus van Go-Tan, dan een bakje pindasaus, en in het andere een bakje knoflooksaus.

Smakelijk!!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ja wat zijn kleine gehaktballetjes..
Aan anderhalve kilo heb je zeker wel genoeg!
(Met het formaat wat ik in gedachten heb dan)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Natuurlijk ligt dat er aan hoe groot je de gehaktballetjes gaat maken (duh....), maar ook aan hoe je het gehakt aanmaakt.
Als je uitsluitend gehakt en kruiden wilt gebruiken , neem dan niet te mager gehakt, of laat het gehakt twee keer draaien of draai het zelf nog één of twee keer na in de vleesmolen, anders vallen ze helemaal uit elkaar.) Als je balletjes maakt model ´borrelbal´ (20 gram rauw) heb je aan puur gehakt ongeveer 20 x 50 = 1 kilo nodig.

Maak je het gehakt echter aan met ei en paneermeel, brood, gekookte aardappels of rijst , en doe je er eventueel nog een gesnipperd uitje door, dan kun je al snel met een ons of zes, zeven terecht, afhankelijk van hoeveel bindmiddel je gebruikt.

Zelf maak ik dergelijke balletjes graag in de magnetron ; dan blijven ze in de regel heel, en het is een heel snel en simpel recept :
Meng een kilo varkens- of niet te mager, (dubbel gedraaid) half-om-halfgehakt met een zakje nassikruiden (zonder groente), en een scheutje ketjap of chilisaus. Draai er circa 50 balletjes van.
Ongeveer tien ballen tegelijk een paar minuten (even uitproberen) in de magnetron, en klaar is kees.

Toegevoegd na 3 minuten:
(Een gehaktballetje van 20 gram is ongeveer formaatje bitterbal. Van puur gehakt zullen ze iets krimpen, aangemaakt gehakt nauwelijks. )
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing