Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom ligt de "luchtbel" in een gekookt ei altijd boven of onder, maar nooit op zijn zij, terwijl het ei wel op zijn zij ligt?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

De luchtbel in een ei kan zich maar langzaam verplaatsen door de viscositeit van het eiwit.

De eieren staan rechtop in het doosje, dus langzamerhand komt de luchtbel boven.

Als je het ei kookt is het eiwit gestold voordat de bel zich heeft kunnen verplaatsen.

Toegevoegd na 1 minuut:
viscositeit is "stroperigheid"
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Bovenstaand antwoord is correct.

Ik wil daar graag aan toevoegen dat de luchtbel bij verse eieren wel degelijk aan de zijkant kan zitten.
Ik heb zelf kippen, en als ik eieren kook die ik net uit het kippenhok heb gehaald, hebben ze nog niet rechtop gestaan, waardoor de luchtbel zich aan de zijkant bevindt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image