Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn echt oud-hollandse kruiden?

Dan bedoel ik dus niet de VOC-kruiden zoals nootmuskaat. Maar welke kruiden worden al eeuwen in de hollandse keuken gebruikt en zijn niet geimporteerd uit andere landen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Het openluchtmuseum in Arnhem;

http://www.openluchtmuseum.nl/pid/93/kruidentuin

heeft een kruidentuin waarin vooral groenten en kruiden staan die in de middeleeuwen bij de bereiding van voedsel gebruikt werden. Ze werden in ons land in het wild gezocht (daslook), gekweekt in eigen tuin (brave hendrik) of op akkers (boekweit). Soms werden ze uit het buitenland gehaald (Engelwortel uit Noorwegen, knoflook uit Egypte) en zo geïntroduceerd in ons land. Vanaf de
17e eeuwkwamen daarbij kruiden uit de Nieuwe Wereld;
(Spaanse peper, topinamboer ook wel aardpeer genoemd)

Wat hier wel groeide waren kruiden als;
Bijvoet, wilde cichorei, lavas,tuinpeterselie, jeneverbes,
ui, saffraancrocus, laurier, tijm, marjolein, munt, koriander, karwij, mosterd, tuinzuring, bernagie, salie, dragon, bijvoet, winterbonenkruid, citroenkruid, kervel, venkel,
rozemarijn, bieslook, pepermunt, mierikswortel, dille, kamille, daslook, waterkers en er zullen er nog wel meer gebruikt zijn in die tijd.

De meeste kruiden werden gebruikt en gekweekt voor medicinale toepassing en voor het verven van stoffen zoals de indigoplant voor blauwe kleur en de meekrap voor rood.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Dat zijn de 'ouderwetse' planten zoals mierikswortel, zuring, look-zonder-look, anijs etc
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nog een paar: rozemarijn, gagel, salie, duizendblad, laurierbessen.
Deze kruiden werden als mengsel in gruit gebruikt, een mengsel dat al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt bij bierbrouwen.

Gr. Koos
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Peterselie, selderij, larier, lavas, bonenkruid, thijm, marjolein.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image