Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Vlam-in-de-pan ontstaat doordat hete (kokende) olie in een pan in brand vliegt. De ontsteking ontstaat door het overkoken waarbij de olie in contact komt met de gasvlam of andere warmtebron onder de pan, de olie kan echter ook de zelfontbrandingstemperatuur bereiken (ongeveer 315 °C) en uit zich zelf ontbranden.
Brandende olie mag je nooit met water blussen. Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat steekvlam
Dek de brandhaard altijd af met een deksel, die je van je af op de pan legt, of gebruik een blusdeken. Laat de pan op de plaats staan, en laat hem afkoelen voordat je de deksel wegneemt .Doe je dat te snel, kan er door zelfontbranding weer een steekvlam ontstaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

vet verbrand bij een te hoge temperatuur
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding