Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan het vlees een bruin korstje krijgen wanneer je het bakt?

Waar komt het bruinige kleurtje vandaan?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De bruiningsreacties bij producten als vlees noemen we maillardreacties. Ze vinden het beste plaats bij temperaturen boven de 140°C, omdat het vocht uit de buitenste laag verdampt, en de eiwitten en suikers uit het vlees reacties met elkaar aangaan. Dit proces wordt versneld door de aanwezigheid van zout.
Het korstje ontstaat dus door het verdampen van vocht, de bruining door de reacties van suikers en eiwitten met elkaar.

Het is géén caramelisatie, dat is namelijk een oxidatiereactie van alleen suiker. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen op worteltjes met een schep suiker.

Het is ook géén verbranding, verbranding heeft plaatsgevonden wanneer het korstje zwart is geworden. De materie is dan verkoold, en kun je beter niet eten, door de aanwezigheid van carcinogene stoffen. Bij een bruin korstje ontstaan door maillardreacties is dat niet het geval.

Voor meer informatie over deze bruiningsreacties kun je het beste googelen onder maillard reactie. Het fenomeen is dusdanig ingewikkeld, dat wetenschappers het nog steeds niet 100% eens zijn van wat er nu exact plaatsvindt, en welke stoffen er bij deze reacties ontstaan.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Je kan croma gebruiken, eerst het vlees op een wat hoger vuur bakken daarna kleine draaien
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De suikers uit het vlees carameliseren. Dat geeft een bruin kleurtje en een lekkere smaak.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
kjk eens op de site www.wezooz.be
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing