Waarom gaat het er zo streng en hard aan toe in de kokswereld?
Ik zag zojuist een tv programma (mijn geheime missie) waarin iemand mocht meedraaien in de keuken van een groot restaurant. Zij kreeg eerst een gesprekje. De chefkok was vriendelijk maar wel direct heel streng. Zij kreeg direct te horen dat werd verwacht van haar dat ze alles zou doen wat werd gevraagd, en dat er geen ruimte was voor ja-maar. Verder "Zo kom je mijn keuken niet in" (over haar laarzen). De chef was ronduit in zijn negatieve kritiek op haar gerecht, niet te bot, maar ik miste een positief stukje feedback. Verder vertelde hij haar op alle vragen van koks te antwoorden met "bon, chef". Toen zij dit iets te uitbundig zei, werd dit genegeerd als ongewenst gedrag.
Ik denk altijd dat dergelijk gedrag in TV kookshows wordt uitgebuit en in scene gezet voor het programma.
Verder begrijp ik best dat er veel duidelijkheid nodig is over de regels op een plek waar onder extreme tijdsdruk hoge kwaliteit moet worden geleverd. En ook denk ik dat het leerlingsysteem eraan ten grondslag zal liggen.
Maar is het nou echt nodig om zo met elkaar om te gaan om dat te bereiken? Is het niet gewoon een cultuurtje?
Ik ben heel benieuwd naar met name de visie van koks hierop, dus als je dat bent, zet het er dan even bij in je antwoord!
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.