Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik vlees dat tot 24 febr. houdbaar is vandaag nog bakken/koken? Het lijkt alleen een beetje verkleurd.

Het zit nog in de originele verpakking...

Toegevoegd na 1 dag:
Dank voor alle adviezen/antwoorden. Heb het vlees gedeeltelijk gegeten en het deel dat wegliep de weg naar de afvalbak gewezen. Alles in orde hier …:)

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (12)

Ik zou het weggooien. Met vlees moet je nooit risico nemen. Het is nu al twee dagen over de aangegeven uiterste houdbaarheidsdatum.

Liever even wat extra geld uitgeven dan misschien wel een paar dagen ziek worden.
14 jaar geleden
Het ligt er een beetje aan. Kip zou ik niet doen, gehakt ook niet, maar rundvlees kan denk ik weinig kwaad. Heb je het wel steeds voldoende koud bewaard? En is het gekruid? Volgens onze slager kan het dan geen kwaad.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mijn moeder zou het doen, ikzelf niet want ik hou niet zo van dingen die overdatum zijn. Als het verkleurd is zou ik het sowieso niet doen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
verkleuring is normaal
en is meestal en teken van geen conservering middel
de datum zegt iets over de uiterste verkoop datum het is als het verder goed gekoeld is meestal nog een dag of 3 na die dag wel veilig te gebruiken zolang het geen tartaar is dat half rauw wordt gegeten
dus goed doorbakken
14 jaar geleden
Als het al die tijd in gesloten verpakking en goed gekoeld bewaard is gebleven, is er geen probleem. In de vriezer kan je het zelfs veel langer bewaren.
Dan geldt wel de regel, na ontdooien direct gebruiken.
14 jaar geleden
Het vlees is nu 3 dagen over de datum (24/2 -26/2).
Als het meteen na aankoop ONDER-in de koelkast is geweest en de temperatuur daar feitelijk permanent onder de 4 graden celsius is geweest, dan zou ik het risico nemen. Het verschil tussen bovenin en onderin de koelkast kan enkele graden zijn!
Van een vleesverwerkend bedrijf weet ik dat daar de koeling is ingesteld op 2 graden. Daarop heb ik daarom de koeling ingesteld.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
het KAN natuurlijk wel, maar of het gevolgen heeft als je het opeet kan ik vanuit hier niet zeggen.
het kan zijn dat er niets aan de hand is, maar het kan ook zijn dat je er behoorlijk ziek van wordt.
zelf gebruik ik geen producten die over de datum zijn (heb een lang horeca verleden)

rundvlees verkleurt wel vaker, ook als het niet over de datum is.

vlees kan verkleuren als de verpakking niet goed geseald is, en is dan meer aan bederf onderhevig.

dus.....als je zekerheid wil is afvoeren de beste optie, de datum staat er niet voor niets op :)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Jazeker u kan het vandaag nog wel bakken/koken en dan meteen weggooien, beslist niet eten of aan de kat/hond geven. U schrijft zelf al dat het tot 24 februari houdbaar is. De houdbaarheidsdatum staat er niet voor niets op. Het risico is te groot om een bacteriële vergiftiging op te lopen. Vlees wat er nog goed uit ziet kan toch vele voor de mens ongezonde bacteriën bevatten. Wanneer het vlees zelfs al aan het verkleuren is, geeft al een teken dat het niet op de juiste temperatuur is bewaard. Wanneer het goed verpakt is en het is vlees met been, zoals karbonade, ribbetjes enz., dan verstikt het vlees in de verpakking en zal dan vanuit de beenderen snel de bacterie tot vermenigvuldigen brengen. Wanneer u het vlees, bakt braad of kookt zullen deze bacteriën er niet door dood gaan. Bij kippenvlees (en ander pluimvee) is het nog gevaarlijker, doordat er in kippenvlees de salmonellabacterie vrij kan komen, bij oudere (zwakkere) mensen en jonge kinderen kan deze bacterie zelf de dood tot gevolg hebben.

Gert B.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het is vandaag de 26ste dus het is net 2 dagen over tijd. Vaak kan het best nog wel, je moet alleen voorzichtig zijn bij kippenvlees en tartaar/gehakt.

Ik vertrouw altijd op mijn neus in eerste instantie. Zodra het niet fris meer ruikt, neem ik geen risico. Ook als het plakkerig aanvoelt, een beetje 'slijmerig', niet doen.
Maar ruikt het naar vlees en voelt het aan als vlees dan kan je het best eten hoor. Ga voor de zekerheid nog even met een keukenpapiervel met azijn eroverheen om evtl. sporen van niet zichtbare ziekteverwekkers aan te pakken
mocht je twijfelen. Maar maak het dan wel vandaag nog klaar!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
hangt er van af welke soort vlees. Als het rundsvlees is kan je er eventueel stoofvlees van maken, moet meer dan een uur koken dus geen levende bacteriën meer. Is het gehakt, er balletjes van maken en een goed half uur op 2OO ° bakken in de oven, geen gevaar meer. Kip, hetzelfde, voldoende lang gebakken i n de oven of gestoofd, varkensvlees lang genoeg bakken,alles hangt er vanaf hoelang het verwarmd wordt en op welke temperatuur.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Lekker met kruiden :Masala zout peper uien knoflook en tomaten puree eerst even aanbakken daarna alles bij elkaar nog even 5minuten op een laag vuurtje wokken!
Eet smakelijk
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Drie dagen over tijd in de koelkast geeft geen probleem. Wel een beetje goed doorbakken, zodat alle bacterien het loodje hebben gelegd. Het verkleuren van vlees is normaal en geeft aan dat het gaat bederven. Dit werd vroeger door toevoeging van sulfiet tegen gehouden. Tegenwoordig gebruikt men citroenzuur, daar sulfiet te veel bijwerkingen heeft. Het zit nog wel in wijn!
Heb je een goede neus, ruik dan ook even aan het vlees nadat het niet zo koud meer is.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing