Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Maizena: waarom wordt een maizena papje dikker als je sneller roert?

http://www.youtube.com/watch?v=rIwQ8mi34Ts

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat heeft te maken met het feit dat maizena geen oplossing is, maar een suspensie van vaste zetmeeldeeltjes in water. Zolang er veel water tussen de zetmeeldeeltjes zit, kunnen ze gemakkelijk langs elkaar bewegen. Dit wordt duidelijk als er maar een klein beetje water aanwezig is. Het ‘smeert’ dan net voldoende om de deeltjes langs elkaar te laten bewegen. Maar als er druk wordt uitgeoefend, door een lepel bij hard roeren, of door de klap van een bal op het oppervlak, dan wordt het water tussen de deeltjes uitgeperst. Op die plaatsen verstart het maizenapapje en gedraagt het zich als een vaste stof.

Een vergelijkbaar effect zie je bij een strandwandeling aan de vloedlijn: daar waar je voeten het natte zand samendrukken is het zand droger omdat je het water er uitgedrukt hebt.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Door het roeren roer je zuurstof door het papje, deze zuurstof zorgt voor de binding met de maizena, hoe sneller je roert, hoe sneller en steviger de binding.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Je kunt er zelfs overheen lopen door een bad van maizena...

Het verzet zich tegen snel bewegen...

Het spul zet zich dan vast...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
deze effecten worden beschreven in de reologie (stromingsleer van vloeistoffen), het effect wat jij noem is "dilatantie", het tegenovergestelde in "pseudoplastisch". Bij soomige vloeistoffen moet je een kracht overwinnen om het te laten stromen (ketchup) dan heet het "thixotropie". Ter aanvulling van Ruth, die het netjes heeft omschreven.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing