Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het eigenlijk dat oliebollen tijdens het bakken vanzelf omdraaien?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Koken

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

De kleine beetjes lucht die dankzij de gist in de oliebol zitten verwarmen tijdens het bakken. Hierbij verwarmt de onderkant het eerste. Het gemiddelde gewicht van de bol wordt daardoor aan de onderkant lager (Lucht zet uit -> Meer volume bij gelijk gewicht -> Lager soortelijk gewicht). Daardoor draait de bol: Het gemiddeld zwaardere deel draait naar beneden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Misschien omdat de onderkant knapperig dichtbakt en daardoor lucht bevat, lichter wordt en naar boven draait.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Omdat de onderkant die in de olie ligt dan gaar is, wordt hij zwaarder en zakt iets omlaag. Doordat de bovenkant nog ongaar is, is dit deel in verhouding lichter en daardoor draait hij om. het heeft misschien ook te maken met de gist die in het ongare deel nog werkt en in het gare gedeelte uitgewerkt is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image