Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom moet je karnemelk wel schudden en gewone melk niet?

Een pak karnemelk moet je wel schudden. Het is vanzelfsprekend er bestanddelen op de bodem liggen die moeten worden gemengd met de rest van de melk, maar welke bestanddelen zijn het? En waarom blijven die delen niet gemengd?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Dranken
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Een pan soep moet je ook even roeren voordat je opschept.
paulus811
14 jaar geleden
gewone melk moet je ook schudden hoor. Jouw bewering klopt niet.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Door de verzuring (net als in yoghurt) worden de eiwitten in de melk minder oplosbaar. Ze klitten samen als een soort spons en door het samentrekken van de eiwitten ("uitknijpen van de spons") worden ze geconcentreerder. Omdat deze eiwitsponzen zwaarder zijn dan melk zakken ze naar de bodem.
In yoghurt gebeurt ongeveer hetzelfde maar omdat yoghurt veel dikker is zakt het minder snel uit. Toch zie je hier ook vaak een waterlaagje boven drijven.
(Lees meer...)
Utrecht
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Eerste antwoord is ook erg goed. Bedankt! (Gewone melk hoeft niet geschud te worden: wordt tegenwoordig gehomogeniseerd)

Andere antwoorden (1)

Karnemelk bevat vaste melkdelen, die je moet mengen.
Die vaste melkdelen ontstaan door de verzuring. Op deze wijze wordt ook tahu/tofu gemaakt
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image