Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zorgt gisting voor dat het water drinkbaar wordt?

Ik heb een keer gehoord dat kinderen vroeger in de middeleeuwen bier dronken, omdat bier een van de weinige drank is dat zonder gevaar gedronken kon worden, vanwege de gisting. Wat is hier de wetenschappelijke verklaring voor?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Dranken
974

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Bier maken kent een trapsgewijze verhitting, waardoor de meeste kwalijke bacterieen het te heet onder hun ledematen krijgen.
Daarom is de substantie al VOOR het bier is, veiliger te drinken er zit dan nog geen alcohol in, het heet dan malt.
Wanneer het door gisting bier is geworden, is het ook best goed te drinken, niet te veel, anders wordt je alsnog ziek.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Omdat bepaalde soorten gist de bacteriën in het water opeten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Gist is een schimmel en dat bestrijdt bacterien. Denk maar aan de antibiotica die oorspronkelijk ook afkomstig is van schimmels.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
bovendien word er alcohol gevormd en dat is ook bacterie dodend.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het was vooral ook langer houdbaar. Het bier had trouwens een veel lager alcoholpercentage dan de 5% die we nu drinken, en het zal ook geen koolzuur hebben gehad.

De alcohol maakt een milieu waarin bacteriën zich niet kunnen verspreiden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding