Waarom staat er geen voedingswaardetabel op verpakkingen van koffie?
Gisteren tv gekeken, Broodje Gezond op NPO2. Er blijkt dus (minimaal) vet in koffie te zitten. In de ene manier van koffiezetten meer dan de ander. Waarom staan er dan geen voedingswaardetabel op de verpakking van koffie?
Is dat niet wettelijk verplicht?
http://www.hetnieuweetiketteren.nl/samenvatting-wijzigingen/presentatie-voedingswaarde/
"Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel cafestol inzit. Dat is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. Vanwege het cafestol geldt ook het advies niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken."
Koffiebonen bevatten vet, het zogenaamde koffievet. Dit vet wordt met het hete water uit de bonen geëxtraheerd en komt als kleine vetdruppeljes in de koffie terecht. Cafestol en kahweol zijn zulke vetten. Beide stoffen behoren tot de zogenoemde terpenoiden. Ze verhogen in beperkte mate het cholesterolgehalte van het bloed. Bij filterkoffie, gezet met een papieren filter zoals in Nederland gebruikelijk is, blijven deze stoffen echter in het filter achter. Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte doen er daarom goed aan te kiezen voor koffie die is gezet met een papieren filter of voor oploskoffie. Ook cafeïnevrije koffie heeft geen invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. http://www.food-info.net/nl/national/ww-koffie.htm
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.