Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Ik ken het fenomeen niet, maar ik heb het zeer sterke vermoeden dat het effect is van de zeer lage pH van de Cola (rond 2,6) op de eiwitten van het bier (normale pH van bier is ongeveer 5)

Vanwege de zeer lage pH van de Cola, zullen de eiwitten in het bier (overigens, bier bevat niet zo veel eiwit, ik denk zo'n 0,5-1% of zo iets) die normaal gesproken opgelost en 'onzichtbaar' in het bier zitten, denatureren en vlokken gaan vormen. De complexe suikers in het bier kunnen zich dan hieraan binden, en dan vormt zich zo'n zichtbare "wolk".

Er zit te weinig eiwit om een stabiele "wolk" te vormen, dus als je het drankje roert, zie je dat niet, en waarschijnlijk kan je zelfs een reeds gevormde "wolk" los roeren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image