Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe lang bestaat gezeuze al?

Ik kreeg deze soort prik-limonade al vanaf 1994 van me opa en oma dus het moet al vrij oud wezen,

maar mijn opa en oma waren eens erg nieuwschirig hoe oud dit produkt al is wat ookl lekker smAAkt,

12 jaar geleden
in: Dranken
5.7K
molenaar
12 jaar geleden
ah ja dus tis er al lang

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

gazeuse kreeg ik al in de jaren '60 van de vorige eeuw:

Exota is een felkleurige frisdrank uit de jaren '50. Exota werd beheerd door de familie Van Tuijn en de fabriek stond in Dongen. Exota was verkrijgbaar in oa. de kleuren rood, groen, bruin en wit.

Geschiedenis van Exota

In 1923 werd de bierbrouwerij De Kroon, overgenomen door een andere bierbrouwerij. De eigenaar van de bierbrouwerij, de familie Van Tuijn, zette het bedrijf voort als limonadegazeusefabriek onder de merknaam van Exota. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de fabriek ook het recht om de colaflessen te bottelen. Het Commanditaire Vennootschap De Kroon v/h H.J.C. van Tuijn werd omgezet in Van Tuijn's Limonadefabrieken en Distilleerderijen N.V.. Vanaf 1948 werd Exota ook verkocht in gezinsflessen. Dat was een grote doorbraak op het gebied van limonade, want nu kon niet alleen in het weekend, maar ook op feestjes limonade worden gedronken door kinderen. In de flessen kon 75 cl Exota en er zat een beugelsluiting op. In de jaren '50 werd het Dongense bedrijf marktleider op gebied van limonadegazeuses in Nederland. In 1967 werden de beugelflessen vervangen door flessen met een metalen schroefdop. Het marktsegment van de limonadegazeuses was toen al aan het afnemen, omdat coladranken en lemon-lime dranken steeds populairder werden. In 1973 ging het bedrijf failliet, mede door toedoen van de Exota-affaire.


Exota-affaire

In 1969 werd bij de VARA het eerste consumenten-programma op de Nederlandse televisie uitgezonden. Presentator Marcel van Dam kwam op voor de consumenten. Toen hij hoorde dat er verschillende mensen gewond zouden zijn geraakt door scherven van exploderende flessen, ging hij op onderzoek. Op 30 oktober 1970 kwam er een aflevering over op tv. Op 11 december 1970 en later op 8 januari 1971 werd het verhaal vervolgd. In de aflevering van 8 januari 1971, was te zien dat er een Exota-fles spontaan kapotknalde, wat gevaarlijk zou zijn voor de ogen.

Het bleek echter dat het filmpje gemonteerd was. De VARA had aan het TNO gevraagd om een kogel door een sherryfles te schieten. In vertraagde snelheid was dat duidelijk te zien. Binnen een jaar tijd ging de verkoop van Exota terug met 57%.

Er werd door Exota een rechtszaak begonnen. De rechtszaak zou gaan lopen tot in 2007. De rechtszaak is uiteindelijk gewonnen door Exota, dat werd al op 13 augustus 1997 besloten.

Toegevoegd na 28 minuten:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Exota
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Rieneke1
12 jaar geleden
exota ja, die verpakking met 6 verschillende smaken, jeugdsentiment :)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
ja, lachen he? ik moest echt even nadenken hoe het ook weer heette ... met de x ! mooie naam.
molenaar
12 jaar geleden
top ik vind dit het beste antwoord bedankt wat is goeievraag toch handig super hoor leuk dat lange antwoord ik leer zodoende een hoop bij en dat op deze mooie vroege zonnige maandagmorgen dankjewel

Andere antwoorden (2)

Gazeuse bedoel je ;)

Het maken van gazeuse (sodawater) is ontdekt, of uitgevonden in 1767 door Joseph Priestley, een wetenschapper uit de 18e eeuw.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Heel lang.

Gazeuse was niet alleen geliefd in Nederland. Een populaire prik in Frankrijk was Lorina, een citroengazeuse die in 1895 werd gelanceerd door de ondernemer Victor Geyer in Munster. Een echt merk werd het pas vele jaren later; in 1915 kreeg Lorina zijn kenmerkende beugelfles en in 1930 werd het beeldmerk geregistreerd – een jaar of zeven na de introductie van de Nederlandse equivalent Exota. Die beugelfles was een slimme vinding, want gazeuse staat onder druk. Lorina maakte ongeveer dezelfde ontwikkeling door als Exota. In de wederopbouwjaren waren het favoriete frisdanken, totdat de cola- en fanta-achtigen de markt begonnen te domineren. Exota ging op de fles en Lorina zakte geleidelijk af naar het laagste segment in het frisdrankschap.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding