Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat er op bier wel een schuimkraag blijft staan en op bijv. fris of mouserende wijn dat niet gebeurt?

None

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Dranken

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Dat komt doordat er in bier eiwitten zitten. Die zorgen voor de stevige schuimkraag. Frisdrank bevat niet of nauwelijks eiwit, waardoor het schuim niet blijft staan.
(Lees meer...)
bamibal
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Precies, eiwitten! +1
Dat komt er in bier eiwitten zitten uit de mout (graan dat onkiemt is geweest). Door het koolzuur in het bier wordt de schuimkraag gevormd. In wijn en fris zitten geen eiwitten, dus ook geen schuim dat blijft staan.
Voor Witbier wordt een deel tarwe gebruikt, in tarwe zitten veel eiwitten, dus er zit vaak een betere schuimkraag op Witbier, dan bijvoorbeeld op Pils.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image