Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het maximale alcoholpercentage van wijn?

ik heb witte wijn gezien van 4%, 7.5% en ook van 11%. ik vind die 11% best veel voor een wijntje. is dit ook echt hoog of bestaan er wijntjes met nóg meer alcohol?
en zit er daarbij verschil tussen witte en rode wijn in?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Dranken
27.1K
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Bij 11% begint het pas een beetje op wijn te lijken.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het alcoholpercentage in wijn kan oplopen tot max. 17%,
terwijl dat vroeger rond de 13% lag.
De oorzaak waarom het gemiddelde alcoholniveau stijgt, is:
• De druiven worden later geplukt.
• Volle wijnen zijn in de mode.
• De opwarming van het klimaat.
Druiven die later geplukt worden zijn rijper en bevatten meer suiker waardoor het alcoholniveau in de wijn toeneemt.
Er zijn ook wijnen boven de 17%, maar hier is extra alcohol aan toegevoegd, denk aan diverse sherrysoorten die een alcohol percentage tot 21% kunnen hebben.

Toegevoegd na 3 minuten:
Wijn moet trouwens minimaal 8% alcohol bevatten, anders mag het niet eens wijn genoemd worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Het maximum voor 'gewone' wijn is 15%. Boven dit percantage heet het versterkte wijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
>15% = likeur
ik heb een poolse collega en die vertelde dat er in rusland wijnen zijn met 40 procent alcohol
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
pff...toe maar..
ik ben niet vies van alcohol en lust ook wel eens een sterke drank. maar die wijn van 11% vond ik al aan de sterke kant en meer naar alcohol dan naar wijn smaken.. 40% lijkt me niet lekker.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
ik lus helemaal geen wijn maar het lijkt mij ook niet te zuipen
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Dat klinkt al meer als brandewijn.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Dan heet die 'wijn' wellicht wodka...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Dat kan geen wijn zijn, aangezien alcohol percentages >15% gedestileerd is en het dan dus geen wijn meer is.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
inderdaad. geen wijn. :)
11% is eigenlijk heel normaal voor een wijntje, vrij licht zelfs. 7,5% is al een zéér lichte wijn, en ik kan me niet voorstellen dat 4% - anders dan bij speciale 'light' wijnen - überhaupt voorkomt.

Het maximale alcoholpercentage voor wijn is hier 15%.

De verschillen in alcoholpercentage zitten niet zozeer in rode of witte wijn, maar in het suikergehalte van de druiven, en of de gisting kunstmatig wordt gestopt.

Een druif met een laag suikergehalte maakt nooit een heel sterke wijn, omdat er minder suiker wordt omgezet in alcohol.

Een druif met een hoog suikergehalte kan potentieel zorgen voor een wijn met een hoog alcoholpercentage, maar als de gisting kunstmatig wordt gestopt, wordt niet alle suiker omgezet in alcohol, dus is de wijn zoeter en minder sterk.

Heeft de druif een hoog suikergehalte (o.a. afhankelijk van de zon), en wordt de gisting niet kunstmatig gestopt (de gisting stopt dus pas als de suiker op is), dan krijg je een wijn met een hoog alcoholpercentage.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het maximale voor een wijn is 17% dan is het nog een destilaat. Daarboven wordt het een sterke drank.
Als je zelf wijn maakt kan je zelf onder het gistingsproces en het overhevelen het gehalte meten. Een zoetere druif (de Boskoop) krijgt bij het gisten een hoger percentage als een zuurdere.
Dit kan je ook nog manipuleren door zelf suiker toe te voegen in de wekflessen onder het gisten. Als dat proces afgelopen is zeker geen suikers meer toevoegen.
Hiermee kan je het alcoholpercentage opschroeven naar hogere sferen dus boven de 17%.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Alcohol ontstaat door vergisting. Gist zet suiker om in bijv. 50% koolzuurgas en 50% alcohol. Als het alcoholpercentage zo'n 16-17% bereikt sterft de (wijn)gist. Het maakt dan niet uit of de wijn wit of rood is.
(Bron: Zelf wijn maken door C.J.J. Berry ISBN 90-215-9801-9)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Door natuurlijke gisting kan men enkel 14-15% alcohol creeren. Daarboven gaan deze bactieren dood en kan men enkel door toevoegen van alcohol of destileren het percentage verhogen (maar dan mag het geen wijn meer heten). Belangrijk is het suikergehalte van de witte of rode druif. Op zich zit er geen verschil tussen rood en wit, hoewel de witte wijnen veelal net wat lichter zijn dan de rooie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding