Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar staat de afkorting SBS6 nou echt voor?

Lees op internet 2 opties:
Scandinavian Broadcasting System
Special broadcasting System (Australische afkomst)

En vanwaar dan de 6 er nog achter, of puur voor de zender?

2 weken geleden
in: Televisie
4.7K
jc54
2 weken geleden
De 6 komt van het motto: zet SBS thuis op 6.
ronron1212
2 weken geleden
https://nl.wikipedia.org/wiki/SBS6
Pieterke
2 weken geleden
De 6 komt omdat de zender op 6 op je afstandsbediening zit.
LeonardN
2 weken geleden
@Pieterke
Nee. Precies andersom. Ze hebben zich SBS6 genoemd zodat(of in de hoop dat) ze dan de 6de zender in de programmeringslijst worden zodat de providers of jij dus op 6 moeten drukken. @jc54
Ook andersom. Ze hebben zich SBS 6 genoemd, en zijn daarna een campagne gestart (in de tijd dat je nog zelf je tv inregelde welk kanaal op welk nummer kwam) in de hoop dat je dus SBS6 ook werkelijk op de 6de plaats zette. @ronron1212
Die link geeft niet het antwoord op de vraag.
Er staat wel: "SBS Broadcasting Group", maar dan is nog niet echt duidelijk waar dat dan voor staat.
Pieterke
2 weken geleden
@LeonardN. Je hebt gelijk, was inderdaad zo.
ronron1212
2 weken geleden
@LeonardN ten eerste het is geen antwoord maar een reactie. Daarnaast geeft jij ook niet aan waar het opslaat alleen dat de 6 makkelijk is maar wat is dan SBS? Dus waar geef ij nu een reactie op niets anders dan ik ook doen zonder echt antwoord.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

De 6 staat simpelweg voor het kanaalnummer waarop de zender oorspronkelijk werd uitgezonden in Nederland. (Antwoord van Copilot)
SBS:afkorting van: Scandinavian Broadcasting System: SBS 6 commerciële tv-zender in Nederland .(Van Dale woordenboek)
(Lees meer...)
Toegevoegd op 1 november 2024 13:58: tekst
2 weken geleden
LeonardN
2 weken geleden
Copilot zit er naast.
Vroeger waren er niet echt kanaalnummers. Tegenwoordig is dat meer zo. Vroeger zocht je op een frequentie de zender op en dan moest je daar zelf een kanaal aanhangen. Je kon ook prima SBS6 op 1 gooien en Nederland 1 helemaal nergens op zetten, of op kanaal 17. Net wat je wilde. Vandaar dat er ook een campagne was om SBS6 werkelijk op kanaal 6 te programmeren. Ze hebben zichzelf de 6 aangemeten in de verwachting dat ze zo de 6de zender in rij zouden worden en dat is gelukt. Zo hadden RTL5 en Net5 natuurlijk allebei de hoop op 5 te belanden. Net5 heeft die strijd verloren. Veronica heeft een tijd 8 proberen te zijn, volgens mij doen ze dat niet meer. Maar het is nog wel standaard de 8ste zender op Ziggo. Wat Net5 nu naar de 9de positie schuift. En gek genoeg RTL 8 op plek 10 (en niet 8). Althans dat is zo bij mij nu bij Ziggo.
Scandinavian Broadcasting System (6)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Talpa_TV_(bedrijf)
"
Talpa TV is de televisietak van het Nederlands omroepbedrijf Talpa Network en komt voort uit de Nederlandse tak van het voormalige SBS Broadcasting SARL, een van oorsprong Scandinavisch-Luxemburgs bedrijf. Sinds september 2020 is Talpa TV met Talpa Radio geïntegreerd, waardoor de aparte rechtspersoon - het voormalige SBS Broadcasting BV - is komen te vervallen.
"

Je kan dat nog extra checken met:
https://en.wikipedia.org/wiki/SBS_Broadcasting_Group

De zes of een cijfer in een netwerk werd/wordt gedaan om een zo'n een laag mogelijk cijfer in de programmagids en op de afstandsbediening te krijgen. Nederland 1,2 en 3 bestonden en toen wilde RTL natuurlijk RTL 4 (en RTL5) zijn. Stel dat SBS dan GEEN cijfer claimt, dan kan RTL komen met RTL 6,7,8,9 etc zodat SBS steeds verder in de lijst geprogrammeerd zal worden. Tegenwoordig zijn het de providers die vooral de volgorde bepalen. maar vroeger moest je zelf je zenderlijst samenstellen.
Een lager getal in de lijst zal altijd voor meer langszappen zorgen dus meer kijktijd. Mensen zappen zelden langs een zender die boven de 40 geprogrammeerd staat. Het gros zal ergens tussen de 1 en 15 ofzo rondzappen.
===
Vroeger was dus weleens een strijd tussen zenders over welk kanaal ze dus wilde claimen. Of kon je dus niet altijd zelf een logische volgorde kiezen
5 = RTL5 vs Net5 > RTL5
8 = Veronica vs RTL8 > Veronica (die het nummer niet in naam voert maar wel altijd rechtsboven laat zien)
===
In werkelijkheid hadden zenders een frequentie in Mhz op de analoge kabel, waarbij de volgorde vaak totaal niet overeenkwam met de waar de zenders hoopten te komen. Als je dus automatisch je zenders liet instellen moest je daarna al je kanalen gaan wisselen. Heb als laatste link zo'n frequentie overzicht geplaatst.
Nu in de digitale wereld met moderne ontvangers wordt dat hele gedoe gewoon door de providers als KPN en Ziggo afgeregeld. Dat zie je dus in diezelfde link met de bladzijde eronder. Dat is dus te zien als een uitkomst van de strijd die men streed in het analoge tijdperk.
(Lees meer...)
2 weken geleden
LeonardN
2 weken geleden
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_televisie#Tijdlijn_Nederlandse_televisiekanalen Hier kan je nog een aantal zenders zien. Ook TMF heeft zich geprobeerd te wringen in een getal. Je kan heel duidelijk zien dat RTL nooit heeft geprobeerd RTL6 te introduceren omdat ze toch wel wisten dat SBS6 de zesde plek had veroverd.
RTL 4,5,7,8
SBS 6,9
Maar je zag dus TMF ook proberen 6 en 9 te pakken.
Was dus altijd irritant als je zenderlijst wilde maken omdat meerdere zenders altijd wel om een nummer vochten.
Alex1995
2 weken geleden
Goede onderbouwing, goed uitgezocht, duimpje!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding