Het zakmes, Is de restauratie gefaked?
bij een veel oudere YT video uit 2011 zijn de kleuren zoals in afbeelding 2.
Dus die verblauwde kleuren lijken gefaked.
https://www.youtube.com/watch?v=7M44votPPBo&t=26s
De vrager vraagt zich af of de restauratie niet nep is. Je kan natuurlijk de originele (nog gewoon goede) beelden even blauw maken, en dan zeggen dat de blauwe beelden "voor" zijn en het origineel "na" is. @roel88
Het is volgens mij niet de norm om alle oude analoge films te digitaliseren. Een DVD is inderdaad wel digitaal maar niet zo goed als de 35mm analoge film. Het gebeurde zelfs wel dat de VHS-versie van een film op DVD werd gedrukt ipv de master te gebruiken. https://www.eyefilm.nl/whats-on/het-zakmes/265175 "bij een veel oudere YT video uit 2011 zijn de kleuren zoals in afbeelding 2."
Als je dat zegt snap je niet WAT er gerestaureerd is. Een DVD of YT-filmpje verkleurt niet, maar die is ook niet geschikt voor bioscoopvertoning of om te dienen als master voor bijvoorbeeld een 4k Bluray. Daar wil je het origineel voor hebben. Maar die is analoog en dus kans op verkleuring etc.
4K lijkt mij zinloos voor een film die oorspronkelijk analoog SD was. Ik zou toch aan nemen dan het analoog allang is gedigitaliseerd?, desnoods naar een digitale videoband? (die verkleurd trouwens ook niet) Voor mij gevoel is het nog steeds nep, een filter om op te scheppen. Trouwens als die echt zo verblauwd is en zo weinig kleur lijkt het mij vrijwel onmogelijk de originele kleuren te calculeren. Of hebben ze daar weer de DVD versie voor gebruikt?
4K lijkt mij zinloos voor een film die oorspronkelijk analoog SD was. En hier blijkt wederom dat je niet weet waar je over spreekt. Upscalen is geen wondermiddel het is een methode om ervoor te zorgen dat je niet naar een venster in een venster zit te kijken. Je ziet met upscalen dus de film in volledig scherm ook als de resolutie van je TV hoger ligt dan de aangeboden video. Analoog betekent niet per se SD. DVD is SD, maar 35mm analoog overstijgt ruim SD. Sommige claims gaan er vanuit dat 35mm eerder rond de 4k ligt, sommigen claimen nog hoger. Ik doe GEEN uitspraak over het wel of niet mogelijk zijn van de beelden of dit kan. Het gaat mij erom dat je een hoop incorrecte aannames maakt. "Of hebben ze daar weer de DVD versie voor gebruikt?"
In ieder geval geeft dat dus een prima baseline om te weten of je goed zit. Wellicht gebruiken ze idd beide. Nergens stelt men dat men dat NIET
https://www.youtube.com/watch?v=4EQ1RAMmMWM Dat men nu met digitaal makkelijker kan "colorcorrecten" staat daar even buiten.
Welke de opdracht heeft gegeven aan "HagheFilm Digitaal". Let op pas halverwege de video zijn de beelden zo blauw/flets. https://youtu.be/4EQ1RAMmMWM?si=8_Hkr8hILosbwKJ9&t=39 === https://www.eyefilm.nl/whats-on/het-zakmes/265175
beeldkwaliteit verbeterd Het zakmes, naar het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper, won het Gouden Kalf voor beste regie van het Nederlands Film Festival en nog tal van internationale prijzen. De film - met een sterke cast, onder wie ook Kees Hulst en Maxim Hartman – werd vorig jaar gerestaureerd door Haghefilm Digitaal. De beeldkwaliteit is hersteld en soms ook verbeterd.
**Wat in 1991 geen ding was.
https://nl.wikipedia.org/wiki/35mm-film Mijn gok:
1991 - film wordt gefilmd op 35mm, er wordt een 35mmMASTER van gesneden, en daarvan meerdere 35mm's voor bioscoopdistributie.
1992 - film wordt in de bios getoond op 35mm
1994 - film wordt van de MASTER op VHS gezet voor thuiskijkers
1995 - film wordt aangeboden voor TV en overgezet op een voor dat moment specifiek medium voor TV
200? - film wordt op DVD gedrukt, wellicht wordt de 35mm master gebruikt
2018 - Men komt erachter dat de 35mm MASTER niet zo goed bewaard is gebleven.
2018 - Men vraagt een restaurateur de MASTER te restaureren.
2019 - Men heeft nu weer een 35mm die geschikt is voor bios en wellicht voor een (4k)Blu-ray overzetting
Site beeld en geluid heeft men het over H264 files (misschien zelfs wat H265)
Wat?
Die blauwe zweem is op geen enkele drager te vinden en toch overduidelijk geen gewenst effect?! DVD's en oude TV-uitzendingen laten allemaal de kleur zien zoals ongeveer het rechtse beeld op youtube.
https://i.ibb.co/CsNF69f/zakmes.png Het idee is toch gewoon dat de (35mm) analoge (master) film verkleurd is (ontkleurd) [LINKS]. En dat na kleurcorrectie de gewenste/ooit "geschoten" kleur weer is teruggehaald [RECHTS]. Wellicht met behulp van andere bronnen die de kleur nog wel correct hebben. Nu is de vraag of die ontkleuring realistisch is, en vooral of het terugbrengen van de kleur realistisch is. OF wat je ook heel flauw zou kunnen doen (zoals ik in mijn eerste reactie heb voorgesteld) na het digitaal inscannen even alle rood ofzo eruit trekken om dan te doen of je enorm goed bent in het terugbrengen van de kleur. Terwijl de kleur dus in werkelijkheid nooit ernstig is aangetast.
https://www.kamera-express.nl/heliopan-geelfilter-8-39mm
Wat bekijk jij precies en waar? Heb je een linkje?
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.