Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Zoals in elk orgel zitten ook in een draaiorgel pijpen en een blaasbalg. Als de blaasbalg op en neer wordt bewogen – en dat gebeurt als je aan het wiel van een draaiorgel draait – wordt er lucht naar de orgelpijpen gestuurd. Die lucht wordt echter tegengehouden door klepjes, die onderaan de pijpen zitten. Pas als een klepje wordt geopend kan de lucht door de pijp heen blazen en klinkt er een toon.
Net als gewone orgels hebben ook draaiorgels toetsen. Bij een gewoon orgel worden die met de hand bespeeld. Bij een draaiorgel worden de toetsen bespeeld door de gaatjes in het orgelboek. De toetsen zijn verbonden met de klepjes onder de pijpen.

Vroeger was er in plaats van het orgelboek een houten cilinder met pinnen (bij het buikorgel) of een papieren rol met gaten. Het orgelboek bestaat uit een kartonnen boek met gaten. Je kunt het je beste voorstellen als een lange strook zigzag gevouwen karton met een muziekprogramma aangegeven door gaten.
De uitvinding van het orgelboek in 1892 was heel belangrijk: het boek kon goedkoper en sneller gemaakt worden dan een cilinder, en bovendien kon het eindeloos lang spelen. Bij de cilinder was de muziek na één omwenteling afgelopen. Hooguit kon de cilinder zijwaarts verschoven worden, waardoor de orgelman zo’n 6 of 8 verschillende melodieën kon laten horen.
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

In het draaiorgel zorgt het orgelwiel ervoor dat de blaasbalg een constante hoeveelheid lucht door een netwerk van slangetjes pompt.Zo worden kleine en grotere fluiten van lucht voorzien.

Om ervoor te zorgen dat dit op het juiste moment bij de juiste fluit gebeurt heb je een draaiorgelboek nodig. Dit is een lang stuk opgeklapt papier waar gaatjes in zijn gemaakt. Het orgelboek wordt op een balk met pennetjes gedrukt. Deze pennetjes zijn een soort schakelaars die zorgen dat de kleppen naar de fluiten open of dicht gaan.

Wannneer het "boek" alle pennetjes naar beneden drukt blijft alle lucht in het orgel. Bij een gat in het boek komt een pennetje omhoog waardoor een klepje van een bepaalde fluit opengaat en er onder hoge druk lucht door stroomt. De lucht blijft naar die bepaalde pijp stromen zolang het gat in het boek duurt. De gaten van verschillende grote en op verschillende plekken in het boek bepalen de compositie van het orgelstuk.
(Lees meer...)
fremar
10 jaar geleden
Het wiel draait een Blaasbalg (vandaar ook wel de naam wind orgel) aan die lucht perst naar die door buizen loopt. Ook drijft deze beweging een spoel papier of een kaartslinger met gaatjes tussen een blok (klavier) met voelers (toetsen) door. Waar de gaatjes in het papier zitten steekt de toets erdoor heen en daarmee opend deze de kleppen van de pijpen en ventielen naar de drum en triangel elementen. hoe langer het gaatje hoe langer er een ventiel open blijft staan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image