Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welk muziekinstrument kan de hoogste toonhoogte bereiken?

Ik denk hierbij niet aan een synthesizer of iets dergelijks wat op elektronische wijze werkt.

Gewoon een instrument dus, dat met handkracht, luchtkracht of iets bespeeld wordt.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Muziek
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat zal een hondenfluitje zijn. Andere instrumenten kunnen wij horen, maar een hondenfluitje niet. De hoogste toon is 20.000 hz en kunnen wij niet horen.

Toegevoegd na 5 minuten:
Mijn antwoord is overigens wel serieus. 20.000 Hz wordt als de hoogste toonhoogte beschouwd omdat dit zo'n beetje de grens is van wat wij kunnen horen en het gros van de mensen nog ver daaronder.

Alleen fluitjes zijn dacht ik in staat om zulke hoge frequenties weer te geven (hondenfluitjes produceren een trilling tussen de 16 000 Hz en 22 000 Hz).

Toegevoegd na 9 minuten:
Bij een snaarinstrument kan je een zeer hoge toon niet bereiken met een snaar. Die moet dan zo dun zijn dat die snel zou breken, of zo kort dat die niet bespeelbaar is. Een snaarinstrument kan wel met een flageolet techniek een zeer hoge toon produceren.

Toegevoegd na 15 minuten:
De flageolet techniek genereert boventonen, die boven de normale toon liggen. Hierdoor zijn wel zeer hoge tonen te produceren, die rond de 20.000 Hz kunnen liggen.

Geluid zelf kan natuurlijk wel nog hoger dan 20.000 Hz. en dieren zoals een hond kunnen wel tot 50.000 Hz nog horen. Er is een sabelsprinkhaan die nog hogere tonen maakt: van maar liefst 129.000 hz.

Toegevoegd na 7 uur:
Bij de meeste instrumenten spelen boventonen ook een belangrijke rol. In feite is een boventoon een niet zuivere trilling zoals in dit filmpje wordt uitgelegd voor een snaar.

http://www.youtube.com/watch?v=IGUF3hp6pj4

Bij het blazen van een noot kunnen er boventonen geproduceerd worden zoals mijnheer Slooten demonstreert in onderstaand filmpje: Een toon in een blaasinstrument is o.a. afhankelijk van de lengte / dikte van de buis en zoals je in dit filmpje kan zien blijft die lengte gelijk. De speler moet dus andere tonen maken door boventonen te produceren. In dit geval horen wij de boventoon als nieuwe toon.

Een trombonespeler kan ook de buis langer maken (de toon zou dan lager worden) én een hogere toon produceren zodat in verschillende posities dezelfde toon wordt gehoord:

http://www.youtube.com/watch?v=sVeZZjaLTz0

Dit maakt dat het spelen van een trombone (maar ook andere blaasinstrumenten) niet gemakkelijk is omdat je met lipspanning en overblazen andere toonhoogtes krijgt. Nu is de trombone een instrument met vrij lage tonen, maar je kunt dit ook doen met een blaasinstrument dat al vrij hoge tonen produceert; Hoe korter het blaasinstrument, of hoe korter de snaar: hoe dunner de toon.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Ik zit te denken aan een snaar instrument.
Een viool ofzo aangezien die behoorlijk hoog kunnen komen en desnoods nog hoger aangezien je de snaren nog meer kunt spannen dan nodig is.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Zolang je niet alleen de grondtoon van het instrument als bepalende factor neemt zou ik voor een instrument kiezen dat vooral veel boventonen produceert naast de grondtoon.
Een goede suggestie werd al genoemd in de reacties:
de triangel.
Naast de grondtoon die al tamelijk hoog is worden veel hogere harmonischen geproduceerd die al ver boven het menselijk gehoor liggen.
Een andere kandidaat is de piccolo die je expres overblaast, de grondtoon is al hoog, maar de harmonischen zijn dus 2, 4, 8, etc. etc. keer zo hoog.
De absolute winnaar moet dan het crashbekken van een drumstel zijn: hier is de productie van boventonen een ontwerp-vereiste. Zelfs een vleermuis zal niet de hoogste frequenties die met dit instrument geproduceerd worden kunnen horen, we zitten dan al rond de 100 kHz qua toonhoogte.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Mmbv een speciale techniek kunnen een viool, gitaar of dwarsfluit flageoletten produceren (boventonen zonder grondtoon). Die vallen in het hoogste muzikale octaaf (zesgestreept octaaf). Lees meer in:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Octaaf_%28muziek%29

Voor "normale" muziek is de laatste toon op een pianoklavier de hoogst nog bruikbare toonhoogte (de picollo (fluit) komt ook in die regionen).

(NB Instrumenten als triangel, tamboerijn etc. zijn niet meegerekend).

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik zie nu dat intussen meerdere dezelfde antwoorden staan....
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat zal ongetwijfeld de viool zijn. Er zijn bepaalde technieken om de snaar niet, zoals gebruikelijk, naar beneden te duwen, om een bepaalde toonhoogte te krijgen, maar door heel licht de snaar aan te raken. Op die manier komen allerlei boventonen tevoorschijn, en daar kun je zó ver in gaan, dat er tonen ontstaan die door het menselijk oor nauwelijks meer waarneembaar zijn. Je spreekt dan van boventonen. Alle klanken hebben boventonen, en het aantal en de sterkte van die tonen bepaalt de helderheid van de (grond-) toon. Maar je moet wel een knap violist zijn, om dat te beheersen. Natuurlijk geldt hetzelfde voor harp en gitaar. Je noemt dat flageolet, en je kunt er in onderstaande link alles over lezen.

Maar we kunnen het ook nog op een andere manier benaderen. Als er één instrument is, dat gebruik maakt van manipulatie van de helderheid van tonen, dan is dat het kerkorgel. Zonder al teveel in details te treden: een kerkorgel zonder registers zou je een 8 voets orgel noemen. Maar een beetje kerkorgel heeft er allerlei registers bij, om de helderheid van de toon te beinvloeden. Dus ook 4 voets en 2 voets registers (het "voet" zegt iets over de lengte van de orgelpijp). Er zijn kerkorgels die ook een 1 voets register hebben, of nog kleiner, vooral in samengestelde registers (mixtuur, tertiaan etc.) De pijpjes van zo'n register zijn heel klein (denk bij de hoogste tonen aan de lengte van een sigaret) en klinken dus zo hoog, dat je ze niet of nauwelijks kunt horen. Dat lukt alleen nog maar in combinatie met een ander register. Je hoort de toon dan nog steeds niet, maar je hoort alleen dat het de helderheid van de grondtoon beinvloedt.

Ik gaf je 2 antwoorden: jij mag kiezen ;-)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing