Waarom zaten er vroeger zwarte stipjes in een bioscoopfilm voor een sceneovergang?
In de tijd dat de bioscoop nog films vertoonde via een ouderwetse film (en niet digitaal) zag je steeds net voor een overgang naar een nieuwe scene in de hoek heel kort 2x een zwarte stip verschijnen. Vlak daarna kwam de scene-overgang.
Weet iemand wat hier nou precies het doel van is? Wat voor nut heeft dat en voor wie?
Ik ben zelf een operator geweest in verschillende filmhuizen rond 1995 tot 1998. Daar draaiden weet losse rollen en vertrouwde nog steeds
Wat ik bedoelde te zeggen is dat we eind jaren 90 nog steeds met losse rollen draaiden en we vertrouwde op de markers voor de rolwisseling. Het filmhuis had bijlange na niet genoeg budget om op een andere manier te draaien
https://www.youtube.com/watch?v=xER6fWN-dK8 Nergens in de vraag trouwens staat iets over een tijdsperiode dus....
Ik ben zelf 35 jaar oud, dus ben voor 1981 nooit in een bioscoop geweest ;-)
En toch ken ik ze, hoe kom ik anders op m'n vraag... Dus ze zijn later ook nog wel gebruikt of in ieder geval zichtbaar geweest.
Nu is het me tenminste duidelijk. Bedankt voor de uitleg.
http://sciencing.com/fast-blink-eye-5199669.html
Het knipperen van je ogen kan 0,1 tot 0,4 seconden duren. Dus kan deze in een knipper vallen. "DVD werd gemaakt van een nieuwe kopie van de master." In de regel ja, maar er zijn gewoon voorbeelden dat er cue marks op de DVD kwamen omdat men weet ik welke kopie gepakt heeft omdat de master niet voor handen was. Dan moest men ook nog zo lui zijn om niet de que marks te verwijderen. Dat zullen dus maar een paar films in de geschiedenis zijn geweest die dat hadden, Toen men net met DVD's begon was men wel eens zo lui om de VHS op de DVD te mikken. Zo zijn er legio voorbeelden van film studio's en filmdistribiteurs die allerlei dingen deden waar je als filmliefhebber niet vrolijk van wordt/wrerd. Pas met Blu-ray is men veel meer rekening gaan houden met videofielen. Geen pan&scan meer bijvoorbeeld en geen telesync. Soms gaan dingen niet zoals ze horen.
4/24 seconde (dus 0,17 sec) is lang genoeg om waar te kunnen nemen. Nu ik weet hoe ze heten, en waar ze voor zijn, kon ik er ook op zoeken. Hier in het volgende youtube-filmpje kan je zien dat ze wel degelijk te zien zijn: https://www.youtube.com/watch?v=xER6fWN-dK8
Wat het ook nog kan zijn, bioscopen draaide (dacht ik) met 35 mm film. Op grote draaischijven. Daar paste een hele film op.
In het filmhuis draaiden we op ik dacht 18 mm film. En die kleine projectoren, daar paste 1 spoel op en was 2 a 3 keer per film wisselen. Waarschijnlijk ligt hierin het verschil.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.