Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe vaak wordt je 'atoomklok' gesynchroniseerd?

Al mijn klokken op batterijen in huis lopen op een gegeven moment achter op mijn (cresna) 'atoomklok'. Maar die klok loopt zelf ook op batterijen, die dus steeds leger raken en dus slechter/langzamer werken. Wordt dan de synchronisatie (door die echte atoomklok ergens in Duitsland) ook steeds frequenter of blijft die bijvoorbeeld standaard elke minuut synchroniseren?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het DCF77 signaal wordt continue uitgezonden, een klok die je thuis hebt zal echter niet voortdurend de ontvanger voor het signaal ingeschakeld houden omdat dat de batterijen sneller zou doen leegraken.
De meeste klokken en horloges zullen één of meer keren per nacht even de tijd checken en daarna weer op interne klok verder gaan. Een dergelijke klok gaat dus niet bij leegraken van de batterij vaker checken.
Vrijwel alle elektrische klokken gaan op den duur achter lopen omdat het motortje niet sterk genoeg is om de secondewijzer voorbij de 45 seconden te trekken.
Ook een DCF77 klok zal op den duur daardoor achter gaan lopen, alleen als de klok zelf "ziet" waar de wijzers staan zal na sync toch weer even gelijk lopen, de klokken waarbij je eerst na reset alle wijzers zelf op 12 uur moet zetten zullen steeds meer achter gaan lopen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ik heb in Rotterdam ook wel eens zo`n professionele klok gezien, en wat ik me kan herinneren heeft hij een afwijking van enkele milliseconden in iets van de 10000 jaar of zo. Bij mijn weten heeft het totaal geen nut meer om hem ooit te synchroniseren. In de loop van de tijd en dan praten we over Miljoenen jaren is dan iedereen gewend aan tijdstippen welke bij Dag en Nacht horen. Maar goed er zal over een Miljoenen jaren ook vast wel een wetenschapper zijn die weet dat hij even een seconde voor of achteruit gezet moet worden.

Toegevoegd na 16 minuten:
Ik zie dat dit niet helemaal antwoord op jouw vraag is. Echter heeft met de bovengenoemde uitleg synronisatie elke minuut totaal geen nut. Hooguit na het vervangen van je batterij !
11 jaar geleden
Atoom klokken zenden continu signaal uit zodat een klok die pas aangezet wordt onmiddellijk de juiste tijd weergeeft.
Eens in de 24 uur, om 3h00 exact, wordt een synchronisatie signaal verzonden om de in werking zijnde klokken juist te zetten indien nodig.
Digitale klokken gaan dan direct de juiste tijd aanduiden.
Analoge klokken welke achter staan gaan naar 3h00.
De analoge klokken die voor staan gaan doordraaien voor het verschil tussen 3h00 - het verschil.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing