Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is een radiogolf? Waar bestaat die uit?

Toegevoegd na 7 minuten:
Ik probeer me voor te stellen hoe een smsje verstuurd kan worden, maar het lukt maar niet.

15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Een radiogolf is een vorm van elektromagnetische straling. Zie de twee Bronnen hieronder voor heel duidelijke wikipedia-artikelen - die ga ik niet overtypen, die kun je beter zelf lezen.

Toegevoegd na 7 minuten:
Ik zal proberen een eenvoudige uitleg te geven.

We weten dat elektriciteit een magnetisch veld opwekt. Kijk maar naar een elektromagneet, of houd een kompas in de buurt van een werkende stofzuiger. Als elektriciteit een magnetisch veld opwekt, wekt wisselende elektriciteit een wisselend magnetisch veld op.

Goed, deze laatste zin even onthouden.

We weten dat een wisselend magnetisch veld elektriciteit opwekt. Haal maar eens een fietsdynamo uit elkaar. Daar zit een magneet in, die aan het wieltje van de dynamo vastzit. Gaat die magneet draaien, dan krijg je een wisselend (want: draaiend) magnetisch veld, en dat wekt de elektriciteit op voor je fietslampje. Die elektriciteit is een wisselspanning, omdat hij wordt opgewekt door een wisselend (draaiend) magnetisch veld.

Combineer dit nu met het bovenstaande, wat we even hebben onthouden. Dan weten we:

a)  Een wisselend elektrisch veld wekt een wisselend magnetisch veld op.
b)  Een wisselend magnetisch veld wekt een wisselend elektrisch veld op.

In je mobieltje zit een staafje (de antenne). Jouw SMS-je wordt omgezet in een wisselende elektrische spanning, die naar die antenne wordt geleid. Die antenne maakt dan een wisselend elektrisch veld - waarbij de wisselingen "op de maat" van je SMS gaan.

Dat wisselende elektrische veld wekt een wisselend magnetisch veld op - zie a) hierboven.

Dat wisselende magnetische veld wekt een wisselend elektrisch veld op - zie b) hierboven.

Dat wisselende elektrische ...  --  enzovoort.

Op die manier breidt het elektrische en magnetische veld zich uit rond jouw mobieltje. Omdat het zich uitbreidt, noemen we het straling. Omdat het een continue wisseling is tussen een elektrisch en een magnetisch veld, noemen we het elektromagnetische straling.

(vervolg in reactie)
Cryofiel
15 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

`Radiogolven`, ook radiofrequente straling genoemd, zijn golven in de vorm van elektromagnetische straling met golflengten uiteenlopend van ruwweg duizend kilometer tot een millimeter, dus in het frequentiegebied van enkele honderden Hz tot zo`n duizend GHz, die gebruikt worden in de communicatietechniek om informatie over te brengen van een zender
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het is een electromagnetische golf, dat is muziek bijvoorbeeld en die wordt gemaakt/gesuperponeerd op een bepaalde draaggolf, die vliegt met de lichtsnelheid overal heen, dus ook naar je radio, die radio vangt die op en haalt van die draaggolf de erin gestopte muziek er weer uit...

Maar het is een electromagnetisch verschijnsel, het is een deeltje/golf huwelijk, zal ik maar zeggen...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Radiogolven, ook radiofrequente straling genoemd, zijn golven in de vorm van elektromagnetische straling met golflengten uiteenlopend van ruwweg duizend kilometer tot een millimeter, dus in het frequentiegebied van enkele honderden Hz tot enkele honderden GHz, die gebruikt worden in de communicatietechniek om informatie over te brengen van een zender naar een of meer ontvangers. De zender zendt via een antenne, al dan niet gericht, de radiogolven uit, die na voortplanting door de ruimte opgevangen worden door de antenne van de ontvanger. De radiogolf dient daarbij als drager voor de te zenden informatie, die als variatie in de amplitude (AM) of in de frequentie (FM) aanwezig is.

Door de in de radiogolf aanwezige informatie is de golf niet precies van één bepaalde frequentie, maar bestrijkt een zeker gebied, frequentieband genaamd, rondom de frequentie van de draaggolf.

De verzonden informatie betreft spraak, muziek, televisiebeelden en andersoortige data.

Vroeger onderscheidde men bij radiouitzendingen vooral de korte, midden- en lange golf. Tegenwoordig beslaan de voor communicatie gebruikte radiogolven een veel groter deel van het elektromagnetische spectrum; met name zijn veel golven korter dan "korte golf". Men onderscheidt wel de volgende gebieden, waarbij niet te veel waarde aan de precieze grenzen gehecht dient te worden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing