Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als een lift niet in gebruik is mag je dan het stroom ervan af zetten?

Wij gebruiken onze lift in onze winkel 's avonds nooit. Aangezien een lift veel stroom verbruikt ook als die niet in gebruik is vroegen wij ons af of je die ook uit mag zetten. Of... heeft dit gevolgen, zoals schade of extra slijtage of eerder kans op defect gaan.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
4.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het is zeker geen probleem en het zal ook geen problemen veroorzaken . Als je de hoofdzekering afzet valt alles van lift ook uit , dat wil ook zeggen dat de parachute , zo noemt men dit systeem ook zonder spanning valt , het gevolg daarvan is dat de remmen sluiten , dit wil zeggen alles blokkeert en de cabine zit dan muurvast zonder gevaar ,pas na dat de stroom terug wordt opgezet kunnen de remmen los komen van zodra er een een opdracht voor gebruik wordt gegeven , het kan wel wat duren voordat bij het inschakelen van de spanning (stroom) de lift terug gebruiksklaar is , dit hangt af van het systeem van lift , het is zoals men in de elektronica spreekt van een bus systeem dat eerst alle kontakten gecontroleerd worden , dit is voor de veiligheid (veiligheidcontakten) en bij een lift zijn er dat wel heel wat het ene contact geeft pas toelating aan het volgende contakt enz. Nu bij oudere niet elektronische (plc gestuurde) liften wordt er gebruik gemaakt van mechanische relais maar die doen in feite het zelfde als de PLC (dat zijn mini computertjes zou men mogen denken) de PLC 's zijn wel veel sneller en geluidloos .
Er is nog een mogelijke vertraging bij de terug opstarten als het gaat over hydraulische liften , als die ergens een klein drukverlies hebben (wat niet mag , maar kan) dan zal eerst het hydraulische systeem terug op juiste druk worden gebracht de controle uitvoeren dat de cabine na het loskomen van de remmen nog steeds op de juiste plaats staat en indien niet de cabine juist plaatsen en de cabine terug op zijn positie brengen voor toelating tot gebruik.
Er zij nog vele ander controles die het systeem zal uitvoeren na een spannings (stroom) uitschakeling maar zal niets aan de lift installatie stuk maken , dus geen bang hebben wel altijd enkele minuten geduld hebben - het kan wel een tiental minuten duren voor alles terug werkt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

De lift is bezorgd en geleverd door een installateur.

Ik mag er van uit gaan dat die ook de ( wettelijke ) onderhoudswerkzaamheden uitvoert.

Het is DIE leverancier, DIE installateur, van DAT merk......
die jou precies kan vertellen wat je wel en niet mag
doen met die lift.

Wettelijk verplicht onderhoud (Warenwetbesluit Liften - art. 19.1)
U bent wettelijk verplicht om te zorgen dat de liftinstallatie in een goede staat van onderhoud verkeerd. Het onderhouden van liften vereist specialistische kennis en een goed besef van de risico's en gevaren die vastzitten aan het werken met liften. U doet er dus verstandig aan om een gespecialiseerd liftonderhoudsbedrijf in te schakelen voor deze werkzaamheden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
U gaat er vanuit dat wij geen onderhoudscontract hebben. Dacht zo'n reactie al te krijgen. We hebben de vraag geplaatst, omdat we het een interessante vraag vinden om op internet te plaatsen, zodat als het mogelijk is een lift uit te schakelen dit gevonden kan worden op het internet. Hiermee kunnen mensen hun voordeel doen en is het ook schoner voor het milieu. Sommige liften verbruiken namelijk enorm veel stroom ook als ze niet gebruikt worden. Hier valt nog veel besparing te behalen aangezien er in Nederland 70000 liften aanwezig zijn, althans dat heb ik me laten vertellen. Mocht er niemand antwoord kunnen geven dan zullen we het antwoord zelf plaatsen dat we ontvangen van onze leverancier. Ik bedank u voor de moeite die u doet om te antwoorden, echter sta ik er weer versteld van dat er geen antwoord en evt. kritiek/extra advies wordt gegeven, maar dat er enkel op zaken wordt gewezen die in principe afleiden van de vraag.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hallo zeg!
Ik zeg vooral in mijn antwoord:
Vraag dat aan je leverancier/onderhoudsmonteur,
omdat dat wellicht niet voor iedere lift hetzelfde is. Ik zeg juist WEL dat ik er van uit ga dat je een onderhoudsmonteur hebt (en dus een onderhoudscontract). Ik geef dus WEL een antwoord:
>> vraag het de onderhoudsmonteur.
Ik lever GEEN kritiek. Jij stelt een vraag waar je het antwoord al op weet!!
(volgens jouw onderhoudsmonteur.)
Ik geef een antwoord volgens jouw eigen regels, namelijk:
dat de informatie op internet te vinden is, m.b.t. tot onderhouds voorschriften. Ik geef een antwoord wat daarmee overeen komt!!
Ik snap je probleem niet. Ik houd alleen maar een slag om de arm,
omdat wat voor jouw lift en jouw onderhoudsmonteur geldt,
niet voor ALLE liften en ALLE monteurs hoeft te gelden.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ouderen zijn 'rotliften' spuugzat
Auteur: door Mieke Kleinleugenmors | zaterdag 04 augustus 2012 | 07:05 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 09 augustus 2012 | 09:09
Tekstgrootte

Bewoners van de seniorenflat De Schouwlaak in Zutphen hebben er allemaal last van: twee haperende liften in het gebouw. Soms moet de brandweer er zelfs aan te pas komen om ze eruit te bevrijden. foto Zutphens Persbureau
ZUTPHEN - Je zou er bijna aan wennen, het gewoon gaan vinden. Feit is dat de bewoners van de seniorenflat De Schouwlaak aan de Beethovenstraat in Zutphen zich al tijden ergeren aan de twee haperende liften in het gebouw.
Menigeen kan verhalen over een benauwd half uurtje, omdat het ding weer eens bleef steken. Nu de frequentie van de storingen oploopt tot meerdere malen per week, is de maat vol. Tijd om een duidelijk protest te laten horen. Riet Hoogenboom (67) zat vorige week maar liefst drie keer vast. Eenmaal, vorige week zaterdagmorgen, kwam er zelfs een ploeg van zes brandweerlieden aan te pas om haar te bevrijden. Met een koevoet. Dat gebeurde nadat ze drie kwartier samen met haar hond Evi opgesloten had gezeten. De Zutphense nam daarop het besluit dat ze geen gebruik meer gaat maken van die lift. Het zoveelste incident was voor haar aanleiding maar weer eens een klacht in te dienen bij Woonbedrijf ieder1. Over de reactie daarop is ze geenszins te spreken. "Ik moest maar met een handtekeningenlijst komen om aan te tonen dat iedereen het met die klacht eens is. Nou ik weet zeker dat ik van iedereen een handtekening krijg. Mensen zeggen mij zelfs dat ik ongezien hun naam op de lijst mag zetten. Maar hoe kunnen ze zoiets vragen? Ik ben met mijn 67 jaar nog een van de jongsten hier, maar dit is toch te gek?" Tijdens een rondgang door het gebouw volgt de ene klaagzang na de andere. Niet omdat de liftjongens hun werk niet goed zouden doen. Egelink: "Die monteurs komen elke keer netjes, verhelpen dan de boel, maar binnen de kortste keren is het weer mis." In een eerste reactie zegt Petra Kremer, persvoorlichter van Woonbedrijf ieder1, dat het verhaal erg gekleurd klinkt. "Ik ga kijken wat er aan dossiervorming is en kom dan met een reactie. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat een medewerker adviseert een handtekeningenlijst aan te leggen."
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ha, ja, Moolkeesje,
Een dergelijk verhaal herinner ik mij nog van iets langer geleden. En het bewijst dat het met liften in Nederland nog
lang niet zo best is.
Technisch gesproken is er geen enkel bezwaar om die uit te schakelen. U er wel van vergewissen dat er niemand inzit !

Wettelijk gezien kan ik mij niet voorstellen dat er iets op tegen is, tenminste ik heb daar geen weet van.

Ik ken zelfs een firma, en geen kleintje, die zijn elektrisch bord heeft laten ombouwen om alles selectief te kunnen afleggen als de zaak gesloten is, behalve etalage- en veiligheids doorgangsverlichting, CCTV, en inbraakalarm.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik zou niet weten waarom niet. Een lift heeft geen standby mode nodig ofzo.
En slijtage, dat valt reuze mee. In een lift zit eigenlijk maar een hele kleine elektromotor, en die werkt alleen maar als de lift naar beneden of naar boven gaat, en een ander motortje voor de deuren.
En die motoren staan dus sowieso wel uit, bijna de hele tijd!
Het is dus alleen de spanningsveld die je uitzet van de motoren.
En natuurlijk de verlichting. Waarschijnlijk is dat wat u bedoelt met het hoge stroomverbruik?
Maar dat hoge valt toch wel mee?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als er niemand in zit kan het waarschijnlijk geen kwaad.

Hou er wel rekening mee dat sommige liften als de stroom wordt uitgeschakeld door hun contragewicht naar de bovenste verdieping 'vallen'.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik zat ooit vast in de lift tussen 2 verdiepingen. Ze hebben toen de stroom uitgeschakeld en de lift bewoog zich naar boven tot op de volgende verdieping, waar ze de stroom terug inschakelden.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding