Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe werkt een 3D bril?

Ik ben erg benieuwd naar hoe een 3D bril eigenlijk werkt. Ik hoop dat iemand het antwoord weet?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Normaliter zie je 3-dimensionaal omdat je linkeroog iets anders ziet dan je rechteroog. Hiermee kan je de diepte inschatten van het ding waar je naar kijkt. Als je gewoon naar een scherm zit te kijken waar een beeld op geprojecteerd wordt, komt het licht allemaal van dat scherm. Je ogen zullen dus ook zien dat alles wat je op het scherm ziet ook op dezelfde afstand staan. Door een truc kan je je linker- en rechteroog toch een ander beeld laten zien. Als je een brilletje opdoet met twee verschillende glazen, zeg rood en groen (volgens mij zijn ze vaker groen dan blauw), ziet je oog met het rode glas de rode dingen wel en de groene dingen niet (groen licht komt niet door een rood filter) en vice versa. Hierdoor zien je ogen verschillende dingen en door de rode en de groende beelden handig neer te zetten krijg je het idee van diepte. Als je je brilletje afzet kan je het ook zien: er is dan een beetje warrig beeld waarbij de rode en groene tekeningen naast elkaar te zien zijn.


Als aanvulling: volgens mij werkt rood/blauw beter op een beeldscherm, rood/groen heb ik ook gezien voor papier: ik heb een boekje van Pukkie Planta uit de 1950er jaren met zo'n brilletje. Er zijn nog andere technieken om elk oog zijn eigen beeld te laten zien. Een hele mooie techniek werkt met twee dia-projectoren: De een heeft een polarisatiefilter van rechtsboven naar linksonder, en de ander van linksboven naar rechtsonder. De beelden worden over elkaar geprojecteerd op een metalen scherm dat niet depolariseert. De brilletjes hebben hetzelfde. Met deze techniek kunnen ook kleurenbeelden 3D worden gemaakt. Voor computerbeelden is er nog een techniek, waarvan 3D spellen gebruik maken. De beelden worden dan interlaced weergegeven: om beurten een beeld van alleen de even en alleen de oneven lijnen. De beide halve beelden vormen samen geen 2D beeld, maar twee verschillende beelden. Tegelijk met de overgang van de ene helft naar de andere helft krijgt een brilletje de opdracht om het linker of het rechter glas donker te maken (elk glas is een LCD plaatje dat transparant of zwart kan worden gemaak). Zo ziet rechts alleen de even en links alleen de oneven lijnen of andersom. En dan zijn er nog technieken die het beeldscherm zelf aanpassen. Deze technieken zijn niet erg courant. En er zijn mensen die professioneel met 2D weergaven van 3D beelden werken, en die gewoon door scheelkijken een 3D beeld in de hersenen kunnen maken als de twee plaatjes naast elkaar in het boek staan
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Omdat onze ogen niet precies op dezelfde plek zitten (gemiddeld zit er en afstand van ongeveer 6,5 cm van pupil tot pupil) ziet elk oog het beeld waar we naar kijken, vanuit een iets andere hoek. Onze hersenen voegen de twee beelden samen tot één 3D-afbeelding met diepte. Hierdoor is direct duidelijk welke voorwerpen dichtbij zijn en welke ver weg. Wanneer u naar een foto kijkt ziet u geen diepte. Dit komt omdat een normale foto maar uit één afbeelding bestaat. Dit is het gevolg van het feit dat een fotocamera ook maar één lens heeft. Om toch dieptewerking in afbeeldingen te creëren, zijn er verschillende methoden bedacht, waarvan de zogenoemde anaglyph-afbeelding er één is. Deze (oude) methode kent bijna iedereen dankzij het gebruik van de grappige brilletjes met de gekleurde glazen.

Hierbij wordt een beeld vastgelegd met één camera voorzien van twee lenzen. Vervolgens worden de twee beelden met een computer bewerkt. De ene afbeelding krijgt een rode kleur en de andere afbeelding een blauwe kleur. Hierna worden de afbeeldingen samengevoegd tot één afbeelding. Wanneer u deze afbeelding bekijkt zonder bril, ziet u een onscherp beeld met een kleurzweem. Als u het brilletje opzet krijgt u een beeld te zien met diepte. Hoe werkt dat?

Wanneer u met uw linkeroog door het rode glas naar de samengestelde afbeelding kijkt, ziet u alleen de blauwe afbeelding, omdat het rode glas de rode afbeelding weg filtert. Uw rechteroog kijkt door het blauwe glas en ziet alleen de rode afbeelding, omdat de blauwe afbeelding wordt weggefilterd. Wat u uiteindelijk ziet zijn de twee afzonderlijke afbeeldingen. Dit is voor de hersenen voldoende informatie om een beeld met diepte te vormen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
als aanvulling is er natuurlijk nog de VR bril. Deze heeft twee schermpjes met een iets afwijkend beeld.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing