Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen Nano Led en Edge Led?

Wat is het verschil tussen Nano Led en Edge Led?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Met 'Edge Led' bedoel je waarschijnlijk 'Edge lit', dit betekent dat de LEDs in de randen zitten verstopt om zo een dunnere tv te kunnen maken. Nadeel hiervan is dat het moeilijker is om het licht gelijkmatig over het scherm te verdelen, wat vaak resulteert in een niet-uniform beeld. Bijna alle LED LCD's zijn tegenwoordig Edge lit, alleen een paar instapmodellen en een handvol topmodellen zijn nog echt 'back lit', oftewel Full LED.

Nano LED is LG's backlight techniek waar de LED's achter het paneel zitten en tegelijk net zo dun zijn als Edge lit LED/LCD tv's. Deze tv's kunnen dus ook gebruik maken van Local dimming, dit houdt in dat wanneer de tv tegelijk donker en lichte beelden weergeeft, hij de LEDs rond de donkere gebieden zachter kan laten schijnen om een betere contrast te behalen.

Toegevoegd na 41 minuten:
Correctie: Full LED impliceert dat de tv ook local dimming heeft, maar instap modellen hebben dit natuurlijk niet. Wel hebben ze allebei de LEDs àchter het scherm.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Bedoel je niet AMOLED & Edge-LED?

Edge-LED = te vergelijken met een gewone backlight die boven & onderaan het scherm zit. Anders is dat een hele smalle buislamp die daar zit, een CCFL dan, en nu is dat een reeks LEDjes. Het voordeel is dat het scherm veel smaller kan gemaakt worden en dat er meer plaatselijk kan verlicht worden, langs de rand dan. De meningen zijn verdeeld of dat mooi is of niet, die dynamische contrast.

Hier wordt het beeld opgemaakt door een LCD-paneel, maar de verlichting gebeurt met een backlight die dwars door het LCD-paneel moet schijnen. Dat zorgt dus voor zwartwaarden die eerder grijs zijn.

Een AMOLED begint nu op te komen. Dat is heel sterk vergelijkbaar met een plasma-scherm. Echter in de plaats van plasma gebruiken ze nu een organisch materiaal dat op een doorzichtig vel (nog steeds TFT!) wordt 'geprint' in de vorm van sub-pixels. Als ze dit materiaal voorzien van elektriciteit, dan licht het op in de kleur van het materiaal. Je ziet het al komen, er is dus geen backlight meer nodig. Aangezien de pixels dus zèlf licht geven, kunnen andere pixels gewoon zwart blijven en is de contrastverhouding in principe oneindig.

Hier is het dus onmogelijk geworden om over een dynamisch contrast te spreken. Zulke TV's zijn nog héél duur, maar die technologie beginnen we al wat meer te zien in telefoons, bvb de Samsung Galaxy S4.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing