Wat is het verschil in kosten tussen koken op gas en koken op inductie?
Wij willen een nieuwe keuken aanschaffen voor ons nieuwe huis. Het enige punt waar wij nu nog over twijfelen is de kookplaat.
Qua voordelen gaan we erg voor een inductieplaat met eventueel een losse gas wokbrander ernaast. Maar qua kosten (aanschaf en gebruik) neigen we weer naar gas.
Na heel erg veel uitzoeken en rondvragen wil ik het ook hier nog eens vragen. Wat kost, bij gemiddeld gebruik door 2 volwassenen, een jaar lang inductie gebruiken en een jaar lang gas gebruiken?
NB: aanschafkosten, extra groepen maken e.d. hoeft niet meegerekend te worden. Puur en alleen het verbruik.
Ik heb jaren op gas gekookt thuis bij mijn ouders. Toen ik op mezelf ging wonen hadden we keramisch in ons huis. Gas aansluiting is er niet eens. nadelen naar mijn mening van keramisch:
- Blijft lang heet, ook als je de pit zachter zet, duurt het best lang voordat hij wat koeler is.
- De pitten hebben zijn al voor gevormd, de kleinste steelpan die ik heb is te klein voor elke pit, dus er ontsnapt veel warmte en het handvat van de pan word heet.
- 4 grotere pannen (5L) passen niet alle 4 op het fornuis. Datzelfde geld wanneer ik de braadpan erop zet, dan kan er alleen een wat grotere pan op de pit diagonaal er tegenover.
- Duurt langer voordat iets kookt.
- Iets heel erg zacht zetten, gaat vaak minder goed, het is nog altijd heter dan de laagste stand op gas. Voordelen:
- Makkelijk schoon te maken (behalve als het ingebrand is, dat krijg ik niet meer weg) Nadelen gas:
- Kans op gaslek of breuk in de gasslang, deze moet ook om de zo veel jaar vervangen worden.
- Gas kan uitwaaien, al zijn nieuwere fornuizen daar meestal tegen beveiligd.
- Moeilijker schoonmaken, veel losse onderdelen. Voordelen gas:
- Je spullen koken sneller, water kookt bijvoorbeeld sneller dan op keramisch.
- Uit is uit en snel afgekoeld, dus je kan een pan op het fornuis laten staan terwijl je bij keramisch de pan eraf moet halen, anders verbrand je eten, of bakt/kookt het door. Over 14 dagen krijg ik de sleutel voor ons nieuwe huis, mooi dat ik weer terug ga naar gas.
Of je er nou echt rijker of armer van wordt betwijfel ik. Er vanuit gaande dat je natuurlijk kookt binnen een huishouden. Gebruik die inspanning liever bij aankoop van bv een nieuwe cv-ketel. Als hobbykok heb ik op alle systemen mogen koken en afhankelijk van hoe belangrijk koken voor je is zou ik zeker ook andere zaken laten meewegen bij je keuze. Gas vind ik nog altijd het fijnst. Het reageert direct en laat zich makkelijk bedienen. T.o.v. gewoon elektrisch komt inductie qua gedrag het meeste in de buurt van gas en is natuurlijk zeer onderhoudsvriendelijk. Het tegenwoordig populaire wokken vind ik een drama op elektrisch.
Ik woon zelf overigens al 10 jaar in een wijk zonder gas, dus ik spreek echt uit ervaring. Sommige dingen bereidt ik liever in de tuin op mijn campingaz dan op de kookplaat. Hou ook rekening met je pannen. Natuurlijk i.v.m. de inductiebodem, maar ook als je nu op gas kookt zijn de pannen niet meer geschikt voor elektrisch. De bodem is hol gaan staan en zal dus geen volledig contact meer maken met de elektrische plaat. Dit zal resulteren in een veel hoger stroomgebruik en ongelijke garing.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.