Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom vliegen er soms meer vogels aan een kant in formatie?

Vogels trekken in een V vorm als ze gezamelijk vliegen, weet iemand of er een reden is waarom soms de ene kant van de V een stuk langer is (meer vogel

Toegevoegd na 1 minuut:
Vogels trekken in een V vorm als ze gezamelijk vliegen, weet iemand of er een reden is waarom soms de ene kant van de V een stuk langer is (meer vogels heeft) als de andere kant van de V?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Vogels
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Simpel we draaien het om. Wat zou het voordeel zijn als ze even lang zouden zijn? Als je er even over nadenkt kom je al snel tot de conclusie dat er geen echt voordeel is. Als het niks uitmaakt is er geen reden om de kanten gelijk te maken. Wij als mensen zouden dat waarschijnlijk wel doen omdat we dat mooi vinden, maar daar zullen vogels niet omgeven.

De vraag aan jou dus terug waarom zouden ze de kanten gelijk maken? Als je daar geen antwoord op kan geven is jouw vraag beantwoord.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Vogels kunnen niet tellen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Recht achter een ander is er alleen een breed dalend ‘kielzog’, dus daar moet je niet zijn, nog afgezien van dat het veel moeilijker is om op een gelijkmatige afstand te blijven als je recht achter een ander aan vliegt. Schuin erachter is je positie gemakkelijker op het oog (dat aan de zijkant van des vogels kop zit) vast te houden, en zo kun je ook anticiperen op reeds bestaande plaatselijke stijgingen en dalingen van de lucht (thermiek) omdat je zo kunt zien wanneer je buren ineens omhoog of omlaag gaan afwijken.
En als de voorste vogel iets laat vallen, moet je er ook niet recht achter hangen.
Vliegers van kunstvlieg-formatieteams van vliegtuigen weten dat je recht achter de leider het hardst moet werken en ook heb je daar het hoogste brandstofverbruik, mede door het voortdurend corrigeren. Militaire piloten vliegen naar behoefte in formatie, maar (behalve op vliegshows, en tijdens het tanken in de lucht) niet recht achter elkaar aan.

Deze factoren kunnen dus ook nog meespelen bij het in een ‘V’ gaan vliegen: je moet ook om andere redenen niet recht achter anderen willen vliegen. Niet bij een formatie van 2 vogels, en evenmin bij grotere groepen.

Oversteken van de linker naar de rechter poot van een wat grotere ‘V’ betekent dan ook tijdelijk vliegen door een gebied waar allemaal fluctuerende tipwervels door elkaar heen gemengd worden. Daar kun je alleen maar meer vermoeid van raken, en je vleugelslag er intussen steeds op aanpassen gaat niet werken. (Zoals als op de kermis lopen in een Lunapark, maar die zijn er niet meer!)
Dus wie zich bij een formatie aansluit, blijft vanwege het streven naar minimale krachtsinspanning aan de eigen kant vliegen, totdat hij een keer vooraan is gekomen, dan zou hij ook langs de andere poot van de V kunnen afzakken. Dat zou kunnen als je wil weten wie er allemaal nog meer zijn (tenzij dat al “doorgepraat” is). Of als je bij een bekende in de buurt wil vliegen (deze laatste zin is zuiver veronderstelling).

De ongelijke lengten van de benen van de V-formatie zullen dus gewoon door toeval kunnen ontstaan, en het is nadelig voor de vogels om naar meer symmetrie te streven, terwijl dat geen voordeel geeft.
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing