Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat kan mijn kat hebben dat heftige krabaanvallen veroorzaakt?

Dit is een heel moeilijke casus. Ik heb een oudere kat (ruim 19 jaar) die de laatste maanden heftige krabaanvallen heeft. Daarbij krabt ze met haar achterpoot in haar flank (net rond de achterste rib) waarbij ze de huid open haalt. Een aanval duurt ca 30 seconden.
Daarbij braakt ze regelmatig. Ook kan ze soms ineens heel klagelijk de ruimte in mauwen (totdat ze iemand ziet, dan is de mauw normaal (in an instant)).
De kat valt langzaam af. Ze begint aan de lichte kant te worden, maar zit nog niet in een gevarenzone.

Bij de dierenarts is al veel uitgezocht:
- Er is geen sprake van vlooien of ander ongedierte
- leverwaardes zijn goed (zal ik nog even checken voor de zekerheid)
- nierwaardes zijn iets afgenomen, maar boven 75% werkzaam (gezien de leeftijd niet geheel onverwacht).
- Er was sprake van een blaasontsteking, deze is behandeld.
- In de flank zit inmiddels aardig wat littekenweefsel. Van dit weefsel zijn biopten genomen. Daaruit bleek dat er geen carcinoma aanwezig zijn, maar wel een diepe bacteriële infectie is waargenomen. Daar is de kat de laatste weken voor behandeld. Helaas nog geen verbetering.
- Er is dexa voorgeschreven om de jeuk te verminderen, alsmede een zalf voor directe aanbreng (combi AB en dexa).
- De kat is gevoelig voor wat leek op een autoimmuun ziekte (langs de bek zwellingen die met dexa goed behandelbaar waren).
- De kat heeft bestraling gehad voor schildkliertumoren (ca 6 a 7 jr geleden).

Wie heeft een goed idee wat dit kan veroorzaken?

een maand geleden
707
Thecis
een maand geleden
Nog wat losse gedachten: Bij een aanval valt de kat ook om (omdat de achterpoten naar haar flank gaan, dan kan je niet staan). Het lijkt wel op een aanval wanneer vlooien e.d. bijten (kan er een beestje onderhuids zitten?). Als ik haar tegen houd / bescherm (ik leg mijn hand op haar flank), haalt ze mij ook helemaal open (anders haalt ze zichzelf open). Het klaaglijk mauwen begon al ver voor de krabaanvallen. Kan vanuit pijn zijn, maar daar lijkt het niet op. Ze springt niet meer gemakkelijk. Dat is wrs puur aan leeftijd gerelateerd. De kwaliteit van leven gaat hard achteruit voor de kat. De kat heeft een mooi leven gehad, maar ik wil niet tzt een beslissing over een leven maken zonder dat er aan alles gedacht heb. We hebben een bescherming, soort verband om haar flank (daar heeft ze geen last van, maar zorgt wel voor minder verwondingen).
Rieneke1
een maand geleden
Krijgt de kat pijnstilling en/of solensia?
Rieneke1
een maand geleden
Je zou eventueel nog een specialist kunnen raadplegen. Maar eerlijk gezegd zou ik zelf besluiten dat je zo'n stokoud beestje een mooi leven en goede zorg hebt gegeven, en gaan nadenken over een naderend afscheid. Niets zo erg als spijt dat je je katje te laat hebt laten gaan. Sterkte!
Thecis
een maand geleden
Momenteel geen pijnstilling. Er zijn geen rekenen dat er (heel erge) pijn is. We hebben wel pijnstilling geprobeerd, dit leidde niet tot verandering. Iknwil reëel zijn in de mogelijkheden. Ik zal de kat niet te lang laten lijden. Maar wil ook niet te snel een beslissing maken. Dank in ieder geval voor uw input. Ik hoopte al dat u zou reageren.
Rieneke1
een maand geleden
Je kat heeft op zeker artrose, en zou baat hebben bij solensia.
Rieneke1
een maand geleden
Is trouwens onderzocht om welke bacterie het gaat, en wordt specifiek voor die bacterie ab gegeven?
Thecis
een maand geleden
Nee, niet geindentificeerd, wel Gram bepaling. Daar is de AB op gebaseerd, ook rekening houdend met het algeheel gestel.
Rieneke1
een maand geleden
Ik blijf hier toch over nadenken. Is er onderzocht of er een voedselallergie in het spel kan zijn? Meestal krabt de kat dat de kop open, maar dit is geen wet van meden en perzen.
Thecis
een maand geleden
Nee, een voedselallergie is niet specifiek bekeken. Wel is er veel wisseling in voedsel geweest (onze dame is redelijk verwend, er moet ruime variatie in smaak en soort zijn). Daarom is een allergie minder waarschijnlijk (tenzij het een algemeen igredient is, maar dan moeten we een exclusie dieet opstarten, dat hebben we nog niet gedaan, ook omdat de plek aspecifiek voor voedselallergie is). Maar zeker weten doen we het niet.
Dank voor het meedenken. Waardeer ik zeer
Rieneke1
een maand geleden
Als ik zo de symptomen google, zou ik het zeker in overweging nemen: Als een kat voedselallergie heeft, dan uit zich dat vaak in onderstaande symptomen:
Jeuk bij oren en rondom de kop (dat komt het meeste voor) of zelfs over het hele lichaam.
Maag- en darmklachten als diarree en braken (zie ook verderop in dit verhaal)
Vettige en stinkende huid, soms dik en donker gekleurd.
Huidinfectie. (Sanimed.nl)
Rieneke1
een maand geleden
Vergat nog gewichtsverlies.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het kan met dementie te maken hebben.
Vraag ook eens aan je dierenarts een strip dexoral (is tegen jeuk en allergie), begin met een kwart tabletje per dag en kijk wat het resultaat is. Indien geen resultaat geef dan 2x een kwart per dag. Deze dosering is bedoeld als preventief en niet als geneesmiddel, als geneesmiddel is de dosering anders, maar omdat ik, vanwege de leeftijd van de kat, niet verwacht dat het te genezen is, kan dit wel verlichtend werken.
(Lees meer...)
een maand geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding