Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom tilt mijn paard zijn benen niet op bij het hoeven krabben?

Ik doe sinds kort halve stal met een paard. Het is een al iets oudere merrie, maar nog in topvorm. Haar voorbenen tilt ze gemakkelijk op, ik beloon haar dan altijd met iets lekkers. Maar haar achterbenen optillen doet ze maar zelden.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Vaak staat het paard na het voetje geven van de voorbenen niet meer in evenwicht, of is niet in staat het gewicht dusdanig te verplaatsen dat het een achterbeen op kan tillen. Het kan ook zijn dat het paard staande automatisch een knie van het linker of rechtervoorbeen op slot zet. In de ruststand gaat staan.
Het kan helpen als je het paars een stapje naar voren laat lopen en gelijk hierna probeert voetje te laten geven.

Omdat je schrijft dat het om een al iets ouder paard gaat kan het ook zijn dat zij symptomen van patella fixatie (onvrijwillige knie op slot) vertoont. Het paard staat dan met het been een beetje gestrekt naar achteren en kan het kniegewricht en spronggewricht niet buigen. Je zou aan een expert, bv de dierenarts, kunnen vragen of je kunt leren de knieschijf met de hand weer los te krijgen.

Maar zo als alles bij de omgang met dieren, geduld, geduld en nog eens geduld. Succes
https://www.youtube.com/watch?v=6yQGhEs0FXo

Toegevoegd na 8 minuten:
--- als je het paars een stapje --- als je het paard een stapje

Toegevoegd na 34 minuten:
Een ouder paard moet allang voetjes op commando geven. Doet het dat niet dan is het raadzaam te controleren of alles in orde is met de benen.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Hoezo, tilt zijn voet niet op? Als je het daar dan maar bij laat heb je je paard geleerd dat het eigenlijk helemaal niet hoeft. Een paard is een levend dier, met een eigen wil. Als je dus van een paard iets gedaan wilt hebben waar hij het niet mee eens is zul je steviger moeten doorpakken. Als je hem onder het zadel rijdt is dat niet anders.
Ga naast je paard staan met je schouder tegen zijn heup en je rug naar zijn hoofd. Duw het paard een beetje van je af met je schouder, zodat hij het meeste gewicht op zijn andere been brengt. Zet je ene voet onder het paard, pak met een vloeiende beweging het achterbeen vast bij de pijp, net boven de kogel, en haal het been naar je toe. Nu direct een stap naar voren doen, zodat je het been naar achter strekt (niet te ver), en de pijp/kogel in je lies komt te liggen. Pak de hoef bij de toon vast en haal die naar je toe, zonder te trekken. Het is normaal dat het paard daarbij een deel van zijn gewicht op je dijbeen laat rusten.
Als hij zijn been terugtrekt, desnoods meebewegen maar niet loslaten! Steeds weer terug naar die stand van een half naar achter gestrekt been. In deze houding kun je ook nooit een klap krijgen. Als je loslaat wel. Het ergste dat kan gebeuren is dat het paard met zoveel kracht zijn been naar voren haalt dat je achterwaarts een metertje wordt weggezet en moet loslaten. Altijd nog beter dan met kracht een hoef tegen je been (of hoofd) krijgen.
Niet ineens de hoef / het been loslaten. Als het paard ontspannen staat op drie benen en je laat ineens los dan laat je hem erg schrikken. Met als gevolg dat hij zich een volgende keer wel zal bedenken.
Het kan gebeuren dat het paard lichamelijke beperkingen heeft voor deze beweging, maar dat is pas als hij echt versleten en invalide is. Dan lukt normaal lopen ook niet meer.
Tip: kijk eens hoe een hoefsmid dat doet. Moet jij toch ook kunnen?
Nug een tip: als het paard schrikt van het vastpakken van de pijp, leg dan je hand tegen zijn bil en strijk langs het been naar beneden tot waar je hem gaat vastpakken.
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing